Vörösborban pácolt szarvas
Vörösborban pácolt szarvas pecsenye hagymás burgonyával
- 1,2 kg szarvashús
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 20 dkg szalonna
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 csapott ek liszt
- 4 dl víz
- 1 kg burgonya
- 3 dl vörös bor
- 1 dl olaj
- 3 evőkanál mustár
- 1 evőkanál tarkabors
- 1 teáskanál boróka bogyó
- 1 teáskanál koriander
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
1.
A húst szeletekre vágom, lehetőség szerint tenyérnyi, vagy féltenyérnyi darabokra klopfolom.
2.
A páchoz a borsot, borókabogyót, koriandert és a babérlevelet mozsárban megtöröm, a hagymákat felkarikázom. A húsok mindkét oldalát megkenem a darált fűszerrel, utána a mustárral, majd rétegezve egy üveg (esetleg műanyag) tálba teszem. Minden szintre teszek pár karikát a hagymákból, majd csurgatok rá egy kis olajat és vörösbort. Lefóliázom, majd a hűtőbe teszem legalább egy napra.
3.
Miután kivettem a pácból a húsokat, mindkét oldalukat megsózom
4.
A szalonnát felkockázom, zsírban enyhén megpirítom, majd a pörcöt szűrőkanállal kiszedem, félre rakom. A hagymát apróra vágom, majd megfonnyasztom a szalonna zsírjában.
5.
Egyenként beleteszem a hússzeleteket, megforgatom benne őket.
6.
Egy kuktába tegyünk rácsot, töltsük fel 4 dl vízzel, majd egyenként tegyük át a húsokat. Közben szórjuk bele a negyedelt fokhagyma gerezdeket, s az elején kisült szalonna pörcöket. Az edényt, amiből kiszedtük a húst, tegyük félre, mert az abban levő hagymás zsír adja majd a szaftot. Biztonságosan zárjuk le a kuktát, majd főzzük 30 percig. Ezalatt meg lehet csinálni a köretet, ami esetünkben hagymás burgonya.
7.
Ha a kuktánál lejárt a 30 perc, kiszedjük a húsokat egy tálra, majd a benne maradt levet hozzáöntjük a félre tett hagymás zsírhoz. Felfőzzük, 2 evőkanál liszttel behabarjuk, majd belehelyezzük a húsokat. Rottyantunk rajta 2-3 percet, majd a burgonya körettel tálaljuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!