Csobán szelet juhtúrós galuskával
- 80 dkg karajfilé
- 4 db paradicsom
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- 1 evőkanál liszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sertészsír
- 2 dkg rozmaring
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál feketebors
- 50 dkg liszt
- 3 db tojás
- 4 dl tejföl
- 30 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg juhtúró
- 10 dkg túró
- 3 dkg kapor
- 10 dkg sajt
1.
A karajból kb. 10 szeletet vágunk és kiklopfoljuk. A mustárból, a sóból és az őrölt feketeborsból gyorspácot készítünk, amivel bekenjük a húsokat. Ezután egy órára a hűtőbe tesszük azt.
2.
Egy serpenyőben sertészsírt hevítünk. Az előre bepácolt húsokat lisztbe mártjuk, majd mindkét oldalát hirtelen a forró zsiradékban megkérgesítjük, majd egy tányérra félretesszük.
3.
A forró serpenyőben a hús sütésekor keletkezett pörzsanyagot kevés fehérbor hozzáadásával felengedjük, hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát, a rozmaringot és az apró kockára vágott paradicsomot, majd felöntjük 1 liter húslével. A hússzeleteket a serpenyőbe visszatesszük, majd az alapot krémes állagúra forraljuk úgy, hogy a húsok közben ne főjenek szét.
4.
Amikor a húsok megpuhultak, egy tányérra szedjük őket. A serpenyőben maradt pecsenyelevet egy tejfölös-tojásos-lisztes habarással besűrítjük és felforraljuk.
5.
Köretként az 50 dkg lisztből, a 3 db tojásból, 3 dl víz hozzáadásával a frissen vágott kaporral és a sóval ízesítve galuskát készítünk. A masszát forró lobogó vízbe szaggatjuk és kifőzzük.
6.
Egy nagy serpenyőben, amiben át tudjuk forgatni a teljes galuskamennyiséget, apró kockára vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítunk. A forró, sercegő szalonnapörcökre ráöntjük a lecsöpögtetett kapros galuskát, hozzáadjuk a szétmorzsolt juhtúrót, a túrót, a reszelt sajtot és a tejföl felét.
7.
Folyamatos kevergetés mellett átforrósítjuk a köretet, majd meglocsoljuk a maradék simára kevert tejföllel. A hússzeleteket e mellé tálaljuk, amit a forró mártással öntünk nyakon.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!