A kacsamáj sütés után is finom, szaftos maradt, és jól illett hozzá a krumplipüré és a meggybefőtt.
Hozzávalók 4 adaghoz
50 dkg kacsamáj
2 teáskanál ételízesítő
1 csipetnyi só
1 teáskanál őrölt majorana
2 csipetnyi örölt színes bors
4 evőkanál étolaj
1 evőkanál liszt (púpozott kanál)
4 dl tej
10 dkg füstölt sajt
15 dkg trappista sajt
1 csipetnyi só
2 csipetnyi örölt színes bors
Adag
4 adag
Lépések
1.
A kacsamájat vágjuk félbe, majd távolítsuk el az inas részt, mossuk meg, majd töröljük szárazra papírtörlővel.
2.
Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, helyezzük bele a kacsamájat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, majd mindkét oldalát süssük 2-2 percig.
3.
Ezután a zsiradék felét kanalazzuk át egy tepsibe, majd a máj darabokból rakjunk négy halmot, egymástól kicsit távolabb.
4.
A visszamaradt zsiradékot forrósítsuk fel, adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejet, és keverjük csomómentesre.
5.
Ezután tegyük vissza a tűzre, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevergetve főzzük, majd amikor kezd besűrűsödni, adjuk hozzá a kétféle reszelt sajt felét, és főzzük tovább pár pillanatig.
6.
Ezután az elkészült sajtos besamelmártást öntsük rá a tepsiben lévő kacsamáj halmokra, majd szórjuk meg a maradék füstölt és trappista sajt keverékével.
7.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.)
8.
Ameddig a máj sül készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én krumplipürét készítettem, és azzal tálaltam.
Tálaláskor helyezzünk a tányérra egy-egy kacsamájhalmot, majd kanalazzuk mellé a köretet, és úgy kínáljuk. Jól illik hozzá még a rizs, de egy szelet friss kenyérrel is tálalhatjuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!