Felszeletelve, friss péksüteménnyel, paradicsommal és paprikával tálalva, nagyon finom.
Hozzávalók 6 adaghoz
2 kg füstölt sonka
1 db vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
7 szem egész bors
4 szem borókabogyó
2 db babérlevél
1 evőkanál só
5 liter víz
1/2 csomag szegfűszeg
12,5 dkg méz
10 dkg barna cukor
2 evőkanál balzsam ecet
0,5 dl vörösbor
Adag
6 adag
Lépések
1.
A sonkát tegyük bele egy nagyobb edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje.
2.
Ezután adjuk hozzá az egészben hagyott vöröshagymát, a vékonyra felszeletelt fokhagymát, a fűszereket, és ízlés szerint sót.
3.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és pár óra alatt főzzük puhára a sonkát. (közben, ha szükséges pótoljuk a vizet)
4.
Amikor a sonka puhára főtt, zárjuk el a gázt, majd hagyjuk a lében langyosra hűlni. Ezután vegyük ki, alaposan csepegtessük le, és hagyjuk teljesen kihűlni. (érdemes előző nap megfőzni a sonkát, majd másnap sütni)
5.
A teljesen kihűlt, hideg sonka tetejét egy éles késsel ferdén kockázzuk be és a kereszteződésekbe szurkáljunk szegfűszeget.
6.
Egy edénybe tegyük bele a mézet, a barna cukrot, a balzsamecetet, és a vörösbort, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy egy szirupos pácot kapjunk.
7.
Az előzőleg szegfűszeggel megtűzdelt sonkát helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd ecset segítségével kenjük rá a mézes pác felét.
8.
Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 percig.
9.
Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük rá a maradék pácot, majd helyezzük vissza, és süssük még 20 percig.
10.
A szép pirosra sült sonkát ezután hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
A mézes-mázas sült sonkát tálalhatjuk egy finom salátával, friss kenyérrel, paradicsommal és paprikával, de pl. a húsvéti asztalon is megállja a helyét.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!