Sok embernek nem éppen a kedvence a finomfőzelék, de a mi receptünk biztos siker lesz náluk is.
Hozzávalók 4 adaghoz
30 dkg sárgarépa
30 dkg zöldborsó
30 dkg karalábé
30 dkg karfiol
5 dkg vaj
2 dl olaj
1 kávéskanál só
1 evőkanál cukor
1 csokor friss petrezselyem
2 evőkanál liszt
5 dl tej
3 csipetnyi fehérbors
Adag
4 adag
Lépések
1.
A sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk, másfél centis apró kockákra vágjuk.
2.
A vajat és az olajat felhevítjük, és a répát és a karalábét rátesszük. Picit sózzuk. 2-3 perc alatt megfuttatjuk, a cukorral ízesítjük.
3.
Lefedve, kis lángon, saját levében kb. 5-10 perc alatt roppanósra pároljuk. Közben többször megkeverjük, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá, nehogy leégjen.
4.
Ezután a felaprított petrezselyemmel megszórjuk, és hozzáadjuk a zöldborsót és az apró rózsáira bontott karfiolt.
5.
Egy kevés vízzel néhány percen keresztül tovább pároljuk. Adjunk hozzá ízlés szerint még egy kevés sót és cukrot, valamint az őrölt, fehér borsot.
6.
Kevergetve 3-4 percig pároljuk, a liszttel megszórjuk. 1 percig tovább keverjük, és felöntjük a tejjel, ha kell még, egy kevés vizet is adunk hozzá. Folyamatosan kevergetjük, takarék lángon készre főzzük.
5 dkg vajat és 1 dl finom tejszínt ha hozzáadunk, még ízesebb lesz a főzelékünk. Fontos tudni, hogy a főzelék, ha rendesen elkészítjük, nem összetévesztendő az üzemi konyhás, sűrű, lisztes kutyulmánnyal. Ez egy könnyű, gyomorproblémákkal küszködő emberek számára élvezhető, zamatos étel. A főzelék nem magyar találmány, a francia konyhából vettük át, és ezek nálunk csak köretként szerepelnek a sültek mellett.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!