A nyár egyik kedvelt alapanyaga főzőtök. Az egyik alap recepttel nyitjuk a tökszezont.
Hozzávalók 4 adaghoz
50 dkg gyalult tök
2 dkg kapor
1 kávéskanál só
0,5 kávéskanál bors
1 evőkanál cukor
2 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
3 dl tejszín
0,5 dl citromlé
1,5 evőkanál étkezési keményítő
2 gerezd fokhagyma
15 dkg csirkemáj
6 dkg reszelt sajt
10 dkg alma
1 csipetnyi szerecsendió
1 csipetnyi só
1 csipetnyi bors
7 dl tej
30 dkg liszt
6 dkg vaj
0,3 liter olaj
3 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
Adag
4 adag
Lépések
1.
A fokhagymát megpucoljuk, vékonyra szeleteljük, 1 evőkanál olajon megfuttatjuk.
2.
A gyalult tököt a kaporral együtt hozzáadjuk, húslevesalapban feltesszük főni.
3.
Sóval, borssal, cukorral és citromlével ízesítjük.
Amikor a tök már majdnem puha, akkor a tejszínt a főzelékbe habarjuk.
4.
A keményítőt hideg vízzel csomómentesre keverjük és forráspont előtti ételünkbe öntjük. Párperces lassú főzés és folyamatos kevergetés mellett megfőzzük.
5.
A csirkemáj ropogós elkészítése:
6.
A vajat habzásig hevítjük, a liszttel megszórjuk, és forrásban lévő tejjel csomómentesre keverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd a maximális sűrűség elérésig forraljuk. A tűzről levéve félretesszük.
7.
A májat sóval, borssal és morzsolt majoránnával fűszerezzük, és kevés olajon megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd apró kockára daraboljuk.
8.
A mártást a reszelt almával, a sajttal és a darabolt csirkemájjal összekeverjük.
9.
A masszából korongokat formázunk, panírozzuk és forró bő olajban kisütjük.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!