Egy nagy tálban a lisztet elkeverjük a fűszerekkel, és a szódabikarbónával. (Simább tetejű mézeseket kapunk ha a fűszeres lisztet átszitáljuk) A mézet, margarint, és a vizet addig melegítjük, míg egyneművé nem válik, majd hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük, hogy elolvadjon benne. A tojásokat egy tálban habverővel elhabarjuk, majd a tejjel elkeverjük. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojásos, és a mézes keveréket, és a tálban nagyjából elkeverjük. (dagasztó karral, vagy a kezünkkel) Majd lisztezett deszkán összedolgozzuk a tésztát. Ha a tészta összeállt, 3-4 cipóra osztjuk, és külön-külön alufóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük pár órára.
2.
Kiveszünk a hűtőből egy csomag tésztát,és lisztezett deszkán 3-5 mm vékonyra nyújtjuk. Tetszés szerinti sütemény kiszúrókkal kiszúrjuk őket. (külön-külön használjuk fel a csomagokat egymás után, így elkerüljük, hogy kiszáradjon a tészta) Sütőpapírral bélelt sütőlapon,170-180 fokra előmelegített sütőben 5-8 perc alatt megsütjük.
3.
Piros/zöld festés: Egy jó hőálló pohárba beleteszünk egy evőkanál zselatint és 3-4 evőkanál meleg vizet, elkeverjük, hogy a zselatin feloldódjon benne. Tetszés szerinti ételfestékkel megszínezzük. Egy kis lábosba vizet teszünk, beleállítjuk a poharat, így tesszük fel a tűzhelyre kicsit, hogy a víz és a pohár is kicsit átmelegedjen.(így tovább dolgozhatunk majd vele) Egy ecset segítségével tetszés szerint kifesthetjük a mézesünk tetejét.
4.
A cukormáz elkészítése: A tojás fehérjét egy fém keverőtálban habbá verjük, majd vízgőz fölé helyezzük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a porcukrot és az 1 csepp ecetet. (az ecettől szép fehér, és fényes cukormázat kapunk) Addig keverjük, amíg díszítésre alkalmas sűrűségű cukormázat kapunk. Ekkor levesszük a vízgőzről és nylon zacskóba töltjük, melynek a csücskét kivágjuk. A cukormázzal kidíszítjük a mézeskalácsok tetejét. Ebből a mennyiségből 100-150db normál méretű mézeskalács készíthető. Az elkészült, megszáradt karácsonyi mézeskalácsokat pléhdobozban tároljuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!