1.
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
2.
A felolvasztott 5 dkg langyos vajat, és a langyos tejfölt tegyük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.
3.
A lisztet keverjük össze a sóval, és 1 evőkanál porcukorral, majd szitáljuk át, és kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra.
4.
Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel, vagy a robotgép dagasztó szárával is megdagaszthatjuk a tésztát. (ha, esetleg szükséges egy pici tejet még önthetünk hozzá)
5.
A megdagasztott tésztát, ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.
6.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a kakaót, és az őrölt fahéjat, majd keverjük össze.
7.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékony téglalappá. (arra figyeljünk, hogy ne legyen szélesebb mint a sütőforma amiben sütni szeretnénk)
8.
Ezután kenjük le 5 dkg olvasztott vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a kakaós keverékkel.
9.
Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt sütőformába. (természetesen a sütőformát zsírozhatjuk, és lisztezhetjük is)
10.
A sütőformában lévő tésztát ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.
11.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le felvert egész tojással.
12.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le egy fóliával, hogy ne legyen túl barna, és ne égjen meg a kalács teteje.
13.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!