Igazi családi kedvenc, amit rendkívül jól lehet variálni.
Hozzávalók 6 adaghoz
35 dkg finomliszt
15 dkg barna cukor
0,5 kávéskanál őrölt fahéj
0,5 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 csipetnyi só
0,5 dl 20%-os tejföl
3 dkg vaj
0,5 dl 2,8%-os tej
2 db tojássárgája
1,2 kg alma
8 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 csipetnyi őrölt szerecsendió
2 csipetnyi őrölt szegfűszeg
1 db bió citrom
Adag
6 adag
Lépések
1.
A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitálom, majd hozzáadom a cukrot, a fűszereket és egy csipetnyi sót, végül alaposan átkeverem.
2.
A vajat megolvasztom, egy edénybe öntöm a tejet, majd a vajjal, a tojássárgájával és a tejföllel elkeverem, a szárazanyagokra öntöm és egy jól formázható, rugalmas tésztává dolgozom. A tésztát ezután fóliába teszem, és amíg elkészül a töltelék, addig a hűtőbe rakom.
3.
Az almát megpucolom, majd igen apró kockákra vágom. Egy serpenyőben a fűszerekkel, a citromhéjjal és a cukrokkal kicsit átpirítom, párolom, majd hagyom langyosra hűlni.
4.
A tésztát két egyforma darabra szedem, majd finoman lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és egy megfelelő méretű, zsírozott-lisztezett tepsibe fektetem, majd az almát egyenletesen ráhalmozom, a másik kinyújtott tésztával fedem, a széleken a tésztát összenyomkodom. A felső tésztalapot desszertes villával több helyen megszurkálom, majd a 190 fokra előmelegített sütőben nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütöm.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!