Az omlós tésztájú, még langyos cseresznyéspitéhez jól illik a hideg vanília fagyi.
Hozzávalók 8 adaghoz
35 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 csomag sütőpor
1 csipetnyi só
50 dkg cseresznye
3 evőkanál barna cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg darált dió
6 db babapiskóta
1 teáskanál őrölt fahéj
Adag
8 adag
Lépések
1.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd szitáljuk bele egy tálba.
2.
Ezután adjuk hozzá a hideg vajat, és a ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Én a lisztet és a vajat előtte beteszem egy fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön)
3.
A tésztának csippentsük le az 1/3-ad részét és tegyük be a hűtőbe.
4.
A maradék tésztát, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki piteforma nagyságúra, majd béleljük ki vele a formát. (Én enyhén lisztezett folpack fólián nyújtom ki, majd gyors mozdulattal átfordítom a formára)
5.
A cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le. Ezután szórjuk meg a barna cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, majd keverjük össze.
6.
A babapiskótát daráljuk le, majd keverjük össze a szintén darált dióval, az őrölt fahéjjal, és egy csomag vaníliás cukorral.
7.
A piteformában lévő tésztára egyenletesen szórjuk rá a diós keveréket, majd kanalazzuk rá a lecukrozott cseresznyét.
8.
Ezután vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra, és rácsozzuk be vele a pite tetejét.
9.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre.
10.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Én vanília fagyival tálaltam a még kissé langyos pitét, és nagyon jól összeillettek.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!