A loukoumades remek alternatívája a hagyományos fánkoknak, a farsangi szezonban érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 4 adaghoz
40 dkg finomliszt
1 csomag szárított élesztő
1 csipetnyi só
2 dkg cukor
1 teáskanál őrölt szerecsendió
3,7 dl víz
1 kávéskanál vaníliás cukor
4 dl víz
20 dkg cukor
1 evőkanál méz
0,5 db vanília rúd
0,5 db fahéj
1 db citrom leve
Adag
4 adag
Lépések
1.
A liszthez hozzáadom a cukrot, a sót és az élesztőt. Elkeverem, majd a langyos vízzel lágy tésztává dolgozom. A keverőtálat tiszta konyharuhával lazán lefedem, egy órát hagyom pihenni a tésztát, ami addigra nagyjából a duplájára dagad. Amíg kel a tészta, addig elkészítem a szirupot.
2.
A vizet egy forralóban felteszem, majd beleöntöm a cukrot, hozzáadom a fűszereket, közepesnél nagyobb lángon hagyom, hogy gyöngyözzön, és a fűszerek kiadják az ízüket. Tíz perc után hozzáadom a mézet, majd belecsavarom a citromlevet. Nem nagyon sűrítem tovább, hanem lezárom és nekiállok a fánkok kisütésének.
3.
Ezt a fánkot bő olajban sütöm. Az olajat felhevítem, majd kicsit visszaveszem alatta a hőfokot. Két kanál segítségével diónyi fánkokat szaggatok. Sütés közben átforgatom, majd az aranybarna fánkokat szűrőkanállal papírtörlős tányérra szedem. Végül a fánkokat tálra teszem és egy bő merőkanálnyi sziruppal nyakon öntöm.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!