Töltött dagadó, pirított borsós-petrezselymes bulgurral, sült céklával, batátával, répával epermártással
Az ünnepi asztal sztárja az ízekkel dúsított hús. Hogy az ízét még jobban kihangsúlyozzam, fanyar-édes epermártással, és különböző ízű zöldségekkel tálaltam.
- 50 dkg sertésdagadó
- 1 szelet kenyér
- 3 db tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 g bors
- fél csokor petrezselyem zöldje
- 1 db vöröshagyma
- 50 dkg zöldborsó
- fél csokor petrezselyemzöld
- 1 db erőleveskocka
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 3 db batáta
- 3 db cékla
- 5 db sárgarépa
- 10 db eper
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál méz
- 1 g só
1.
1. A dagadót megmossuk, és töltés előtt pár órával beszórjuk sóval, majd állni hagyjuk a hűtőben. Addig a kenyeret vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Egy tálban a kenyeret az összeaprított vöröshagymát, feldarabolt petrezselymet, sót, borsot összekeverjük. A 3 db tojásból kettőt megfőzünk majd összedaraboljuk, apró kockákra, majd 1 db nyers tojást a töltelékhez adjuk a főtt tojással együtt. Ezt is összekeverjük.
2.
Utána jöhet a dagadó. A húst középen kivágjuk, megtöltjük a töltelékkel, majd a nyílásnál bevarrjuk. Utána a húst becsomagoljuk alufóliába. A becsomagolt húst egy hőálló edénybe tesszük, 1 dl vizet öntünk alá és 150 fokon /légkeveréses/, másfél óráig sütjük, majd kivesszük, kicsomagoljuk az alufóliából, és 200 fokra állítjuk a sütőt. Ezen a hőmérsékleten addig sütjük, amíg a hús meg nem pirul.
3.
2. A bulgurt megmossuk, majd kétszer annyi vízben megfőzzük /15 perc/. Majd egy egy evőkanál kókuszzsírral visszapirítom. Ha picit megpirult beleteszem a feldarabolt petrezselymet, és a cukorral megpárolt zöldborsót.
4.
3. A batátát, céklát, répát meghámozzuk. A céklát karikára vágjuk, a batátát hosszú rúd formára vágjuk, a répát kicsit ennél apróbbra. A batátát és a céklát lefújjuk olajjal, majd így sózzuk meg, és zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 200 fokon pirulásig sütjük (nekem 45 perc), időközben forgatjuk. Jöhet az apróra vágott répa, amit serpenyőben kókuszzsíron párolunk, majd fél deci vízzel dúsítjuk ezt a tömeget. Amikor a víz elpárolgott, addig sütjük a répát, míg a szélei kicsit megpirulnak. Egy pici sót teszünk rá, így tiszta íze marad.
5.
4. Az epermártáshoz az epreket beletesszük egy kis főzőedénybe, fél deci vizet öntünk rá. Ebben az első rottyanásig főzzük. Utána a főzőedény tartalmát smoothie gépbe tesszük. Össze turmixoljuk az epret a vízzel, majd ezt egy sűrű szitán átpasszíroljuk. Így egy epersűrítményt kapunk. Ezt tovább főzzük, majd 2 evőkanál vaníliás pudingporral sűrítjük, illetve hozzáadagoljuk a mézet és a csipet sót.
6.
A húst felszeljük, és a körettel zöldségekkel tálaljuk, majd utolsó lépésként az epermártást ráöntjük a húsra.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!