Tejszínes, brokkolis csirkeragu zöldfűszeres, pirított polenta tallérokkal
Kissé időigényes, de megéri
- 70 dkg csirkemell filé
- 25 dkg fagyasztott brokkoli
- 10 dkg füstölt szalonna
- fél fej pritamin paprika
- 3,5 dl főzőtejszín
- 1 csipetnyi só
- 1 csipetnyi őrölt bors
- 1 csipetnyi őrölt szerecsendió
- 35 dkg kukoricadara
- 1,5 liter víz
- fél csokor friss petrezselyem
- 2 szál friss lestyán
- 5 dkg vaj
1.
A felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk. A szalonnakockákat szűrőlapáttal kivesszük a főzőedényből és a visszamaradó zsiradékon erős tűzön pár perc alatt megpirítjuk a kockázott csirkemell filét. Mérsékeljük az edény alatt a lángot.
2.
A kiengedett brokkolit lecsepegtetjük, ha túl nagyok a darabok, kettévágjuk és a csirkéhez adjuk, a zsírjára pirított szalonnakockákkal együtt.
3.
Kissé sózzuk, borsozzuk, frissen őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Az edényt fedővel fedjük és lassú tűz mellett kis ideig főzzük (15-20 perc). A brokkoli maradjon kissé roppanós, ne főzzük szét!
4.
A végén beletesszük a kis kockákra szelt pritamin paprikát és még néhány percig főzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, tovább ízesítjük.
5.
A polenta tallérokhoz 1,5 l vizet forralunk némi sóval. Amikor a víz forr, vékony sugárban beleöntjük a kukoricadarát, mérsékeljük a lángot és a darát folyamatosan kevergetjük, hogy ne égjen le, ne maradjon csomós. Néhány perc múlva hozzáadjuk az aprított petrezselymet és lestyánt.
6.
Addig főzzük a polentát, amíg a dara teljesen meg nem puhul. Amikor már puha, belekeverjük a vajat, hogy krémesebb legyen.
7.
A polentát hideg vízzel kiöblített, kb. 20x30 cm-es tepsibe terítjük, majd hűlni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt, kisebb fánk szaggatóval tallérokat vágunk belőle, amiket kizsírozott serpenyőben magas lángon kissé megpirítunk.
8.
A tejszínes, brokkolis csirkeragut a polenta érmékkel tálaljuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!