Szezonális
Egyre több családban válik a karácsonyi készülődés szerves részévé, hogy a vegán, vega vagy bármilyen más ételintoleranciával élő családtagok számára is teljes értékű menüt találjunk ki. A vegetáriánus karácsonyi menü összeállítása nem olyan nagy kihívás, még akkor sem, ha nem flexiteriánus a vendégünk, ellenben tejet, tojást és vajat fogyaszt.
Minden családnak van egy fix, tuti karácsonyi süteménye, amelynek receptje még a dédmama vagy a nagymama kézzel írott receptes könyvéből való, sőt olykor pont a dédmama vagy a nagymama az, aki évről-évre a családi ünnepi asztalra teszi ezt az emblematikus desszertet. Ahol nincs ilyen recept, az is könnyedén megtalálhatja a tökéletes süteményt a karácsonyi ünnepkör hagyományos desszertjei között.
A legtöbb családban egyértelműen a pulyka a karácsonyi menü sztárja. A sokak által kedvelt, könnyen elkészíthető, sajátos, vadas ízzel rendelkező szárnyasból számtalan ünnepi fogást kreálhatunk.
A karácsony közeledtével egyre gyakrabban merül fel a kérdés: Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Mi legyen a menü? S erre a kérdésre sok esetben a hal a biztos válasz. A megszokott halászlé és egyben sült halak mellett vagy helyett szenteste nyugodtan kínálhatunk lazacot is, amelyet szinte mindenki kedvel, arról nem beszélve, hogy könnyedén és sokféleképpen elkészíthető.
A karácsonyi menü tervezésekor a legtöbb esetben a főéletből indulnak ki a háziasszonyok, ehhez születnek a köretek, s ennek az ízvilágához igazodnak az előételek és sok esetben a leves is. Ahol nincsenek kőbe vésett családi hagyományok, ott évről-évre változhat az ünnepi leves, választék ugyanis bőven akad.
A karácsonyi trakta egyik legklasszabb része a melengető italok készítése és fogyasztása. A sütemények mellé kínálható italok jól jönnek egy átkorcsolyázott délután vagy egy kiadós hógolyócsata után is.
Bár születés jogán nem magyar találmány a szaloncukor, fogyasztását, elterjedését, az édességhez kötődő tradíciókat figyelembe véve nyugodtan kijelenthetjük: mi magyarok ragaszkodunk egyedül a világon ahhoz, hogy selyempapírba, sztaniolba csomagolt falatnyi édességekkel dekoráljuk a karácsonyfánkat.
Amíg nálunk sorra születnek a diós és mákos beiglik, dermed a csokoládémáz a zserbón, a doboz mélyén puhul a mézes, és a kezünk alatt finoman kanyarodik a vaníliás kifli, addig a világ más pontjain hasonló vagy merőben más édességekkel várják az ünnepet.
A karácsonyi menüsorban - a beiglihez hasonlóan - fix helye van a halászlének is. Míg a beigliből általában mákos és diós kerül az asztalokra, addig a halászlé esetében a ponty a biztos befutó. Ennek ellenére nagy fogadásokat nem szabad kötni a szomszéd halászlevére, mert ahány ház, annyi halászlé.
Ahogy közeledik a karácsony, úgy fokozódik a helyzet a konyhában. A szokásos teendőink mellé felsorakozó karácsonyi tennivalók is bele kell, hogy férjenek az életünkbe. Ügyes tervezéssel azonban elejét vehetjük a felesleges kapkodásnak, ha időben megtervezzük a menüt és jól gazdálkodunk a decemberünkkel, akkor valóban békés karácsonyunk lesz.
A tervezés fontos részét képezi a menü, amelynek összeállítását sokban befolyásolják a családtagjaink, az ő ízlésük és az esetleges preferenciáik. A közös ünnepi vacsora megtervezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány ötlettel, javaslattal.
Az ideális karácsonyi előétel elegáns, mutatós, jól illik az őt követő menüsorba. Az sem baj, ha könnyedén és előre elkészíthető. Az előétel az a fogás, ahol a háziasszony minden látványos trükköt bevethet.
Ahogy közeledik a karácsony, úgy bukkan fel egyre több helyen a datolya. A Közel-Kelet kedvelt gyümölcse a mi ünnepi asztalunkról sem hiányozhat, és az sem baj, ha az ünnepek múltával is ott marad a konyhánkban.
A közeledő ünnep kapcsán egyre többekben merül fel, hogy be kéne szerezni valamilyen jóféle szakácskönyvet. Egyrészt az újabb és újabb ünnepi fogások keresgélése az, ami hajtja a vásárlókat, másrész a szakácskönyv kitűnő ajándék. Az idei szezon könyveire nem lehet kifogásunk, szinte mindenki megtalálja a neki megfelelő könyvet.
A közeledő ünnep kapcsán egyre többekben merül fel, hogy be kéne szerezni valamilyen jóféle szakácskönyvet. Egyrészt az újabb és újabb ünnepi fogások keresgélése az, ami hajtja a vásárlókat, másrész a szakácskönyv kitűnő ajándék. Az idei szezon könyveire nem lehet kifogásunk, szinte mindenki megtalálja a neki megfelelő könyvet. Első merítésünk példányai között főleg a mentesség, az életmódváltás, illetve a tudatos étkezés adott közös vezérfonalat.
A rum az ünnepi gasztronómia része. Szinte elengedhetetlen kelléke a forralt, meleg italoknak, ott a helye számos krémlevesben, nem hiányozhat a süteményeinkből sem, és akkor még szót sem ejtettünk a gesztenyés desszertekről.
Ugyan a decembert javarészt az adventi vásárok uralják, azért ebben a hónapban is akadnak olyan, tematikus gasztronómiai fesztiválok, amelyekre érdemes ellátogatni.