Sós szuflé, melyet előételként, vagy éppen sós desszertként is feltálalhatunk.
Hozzávalók 4 adaghoz
17 dkg cukkini
0,5 dl 2,8%-os tej
1,5 dkg vaj
1,5 dkg finomliszt
4 dkg sajt (pl. eidami, parmezán..)
1 db újhagyma
2 db tojás
1 kávéskanál só
1 csipetnyi őrölt fehér bors
2 dkg a formák kenéséhez vaj
2 evőkanál a formák szórásához zsemlemorzsa
Adag
4 adag
Lépések
1.
A cukkinit kockázzuk fel, majd enyhén sós vízbe főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd a tejjel együtt turmixoljuk össze.
2.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett, addig pirítsuk hogy világos színű maradjon. (vigyázzunk nehogy megbarnuljon) Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a cukkinipürét, és keverjük simára.
3.
Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá az apróra felvágott újhagymát, majd állandó keverés mellett, rotyogtassuk három percig.
4.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot, és ízlés szerint a fűszereket. Ezután egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd apránként, óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét.
5.
A formákat kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával.
Ezután egyenlően elosztva kanalazzuk a formákba a masszát, majd töröljük körbe a formák belső peremét. (így a tészta nem ragad a forma falához, és szépen felemelkedik)
6.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
7.
A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. (én próbaképpen bent hagytam a kikapcsolt, meleg sütőben, és 15 percig szépen megtartotta a formáját, csak utána kezdett el összeesni)
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!