Receptfeltöltés
Megszületett az Év Fagylaltja!
2020.07.07.
Megszületett az Év Fagylaltja!
Szerző: Wessely Márta

Idén – a viszontagságok ellenére – sem maradt el az Év Fagylaltja verseny. Az ország legjobb fagylaltkészítő mesteri újra rajthoz álltak, hogy minőségi alapanyagokból készített kreációikkal megmutassák, mit gondolnak a fagylaltkészítés jelenéről és jövőjéről. A két körös elődöntő után ma, a Zila kávéházban – a sajtó nyilvánossága előtt – hirdették ki az idei év győztesét.

A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén nem volt megrendezhető, ezért régiós elődöntők után - ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amelynek tanműhelyében helyben kellett elkészíteniük a pályaműveket a versenyzőknek.

Az Év Fagylaltja versenyre idén a kézműves kategóriában 43 fagylaltot neveztek, mellettük a fagylalt alapanyaggyártók, forgalmazók kategóriájában 19 fagylaltot mérettetek meg a készítőik. Kötelező íz idén sem volt, így aztán semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. 

A kézműves kategória döntőjébe 13 fagylalt került be, amelyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük, így egyértelműen látszott, hogy valóban mi is kerül ezekbe a "hideg nyalatok"-ba. Hiszen ebben a kategóriában, olyan fagylaltokkal lehetett csak nevezni, amelyek természetes alapanyagokból és kiegészítőkből álltak. Ez a tejes fagylaltok esetében főzött alapot, kizárólag saját készítésű önteteket, pasztákat, díszítéseket jelentett, amelyeket a hagyományos technológiai sorrendet betartva kellett elkészíteni, majd a kész fagylaltot összeállítani. 

A mezőny idén is nagyon erős volt, de a zsűrinek azért sikerült meghoznia a döntést: az idei Év Fagylaltja a Füredi Fagyizó (Balatonfüred) Passió-karamell fagylaltja lett, alkotója Dobó Norbert.

Norbert számára dupla sikert jelent az idei év, mivel az aranyérem mellett az dobogó második fokára is az ő kreációja, a Törökmézes vanília került.

Bronzérmes lett a Modena Kincsével Koncz Andrea, a Sissi Kézműves Fagyizóból (Gödöllő), valamint a Zöldcitrom egy csipetnyi mentával, amelyet a nemzetközi sikereket is magáénak tudható Somogyi Renáta alkotott. (Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás).

Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:

Aranyérem: Ropogós pisztácia sorbet - Gácsi Zoltán (Goodwill Kft. – Nagytarcsa)
Ezüstérem: Yuzu-mangó-karamell – Kálmán Regina (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
Bronzérem: Cseresznyés brownie – Magyar Zoltán (König-Units Kft. – Üllő)

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!