Receptfeltöltés
Nyúl a tányéron
2019.03.06.
Nyúl a tányéron

Számos sztereotípiának köszönhetően a nyúlhús fogyasztásának mértéke meglehetősen csekély Magyarországon, holott zsírban szegény, fehérjében rendkívül gazdag, könnyen emészthető egészséges hús, amely nem csak a diétázók, hanem a kisgyerekek számára is ideális.

Nyúl a történelemben

A nyúlhús fogyasztása nem újkeletű dolog, már az ókorban is kedvelt volt, Egyiptomban, a Római Birodalomban gyakorta szerepelt a menüben – ilyen vagy olyan formában – a nyúl. A Birodalom bukása után, Európa számos országában megmaradt a nyúlfogyasztás, többek között Britanniában, illetve a mediterrán vidékeken, például Spanyolországban. Ennek köszönhetően terjed el – a konkvisztádorok közvetítésével – az amerikai kontinensen is, és vált a déli és középső vidékek kedvelt alapanyagává.

Magyarországon az amerikai debütálással egy időben jelent meg a nyúlhús, ami kifejezetten kedveltté vált, hiszen a nyúl könnyen tartható, szapora állat, viszonylag egyszerűen és gyorsan asztalra kerül. A magyarok azonban sose lettek olyan elkötelezett hívei a nyúlhúsnak, mint a máltaiak, annak ellenére, hogy Európa jelentős részét – az olaszok mellett – mi szolgáljuk ki nyúlhússal.

Miért együnk nyulat?

A nyúl egyébként rendkívül egészséges, alacsony zsírtartalma mellett elenyésző koleszterintartalommal bír, viszont sok benne a vas, a szelén és a foszfor. Ez a hús tökéletes alternatívája a különféle szárnyasoknak, nem elég, hogy helyettesíti azokat, hanem még egészségesebb is náluk. A nyúlhús azonban nem csak a szárnyasok helyett alkalmazható, hanem vadhúsos receptekben szintén kitűnően megállja a helyét.

Zsírtalansága, gazdag beltartalma, alacsony koleszterintartalma miatt ideális alapanyag lehet diétázók, gyerekek, gyomorbántalmakban szenvedők számára. Magas vastartalma miatt fogyasztása várandósoknak és anémiásoknak ugyancsak javasolt.

Hogyan főzzük meg, süssük ki a nyúlhúst?

A nyúl felhasználása viszonylag sokrétű. A magyar piacon jelen lévő forgalmazók egy része eleve olyan kiszerelésben kínálja a húst, amely könnyen eldönthetővé teszi, hogy mi is készüljön belőle. A gulyáshúsnak aposztrofált vagdalt hús kitűnő alapja lehet számtalan ragunak, pörköltnek, paprikásnak vagy épp tokánynak, de rakottasokban, rizses húsban is ott a helye.

A nagyobb darabok, például a nyúlcomb elkészíthető ugyancsak ragu formájában, de sütni is érdemes. Mivel nagyon alacsony a hús zsírtartalma, ezért célszerű bepácolni, illetve baconbe forgatva sütni. Grillezni is lehet, sőt érdemes.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!