Receptfeltöltés
Szilva a konyhában
Szilva a konyhában

Szilvaleves

A szilvaleves legtöbbször karácsony környékén kerül az asztalra, holott az indián nyárban még nyugodtan elkészíthetjük, a nyári meggylevesre emlékeztető módon. Az enyhén édesített, fahéjjal, szegfűszeggel vagy egy kis kardamonmaggal ízesített vízben felfőzött szilvát hagyhatjuk darabosan vagy botmixerrel el is krémesíthetjük. Ha krémesen készítjük, akkor célszerű a procedúra végén turmixolni, amikor már a tejszínt is a leveshez adtuk, így nem csak a gyümölcsöt pépesítjük el, hanem egyben emulgáljuk is a levest, azaz a tejszínnel szépen összedolgozzuk.

A szilvát más őszi gyümölccsel kombinálva is tartalmas levessé alakíthatjuk. De ez nem csak a levesekre igaz, a sült húsok mellé nagyon jó gyümölcsragukat készíthetünk, amelyben a szilva mellett jól megfér a birsalma, a körte, az alma, a szőlő vagy épp a füge.

Gombóc, amiből egy sosem elég

Ha a piacon találunk kisebb szemű, magva váló szilvát, akkor abból egy nagyobb adag szilvás gombócot kell készíteni. A kis, édes és könnyen szétbontható gyümölcs belsejébe tehetünk fűszeres cukrot (legjobb a fahéjas nádcukor),vagy épp lekvárt és házi készítésű krumplis tésztába burkolva főzzük ki. A kész gombócot forgathatjuk pirított zsemlemorzsába, de őrölt mák vagy darált, picit pirított, olajos magvakból készített bundát is kaphatnak a gombócaink.

Szilva pitébe, piskótába

A szilva nagyon jó tölteléke a különféle őszi pitéknek, omlós tésztával, leveles tésztával vagy épp rétestésztával készített süteményekben is jól működik. Friss, érett szilvával tölthetünk buktát, de cobblert vagy crumble-t is szokás szilvás alapon készíteni. A franciák kedvence, a tarte tatin szintén szereti a szilvát, sőt ezeknél a süteményeknél nyugodtan keverhetjük az ősz gyümölcseit.

25159748-m.jpg

Szilva, húsokhoz

Az őszi, téli fogások között megtalálhatjuk a különféle gyümölccsel töltött vagy épp körtített húsokat. A szilva klasszikus partnere a különböző szárnyasoknak, jól illik a göngyölt csirkemellbe, de a pulykahúsok mellett is gyakorta feltűnik. A göngyölt húsoknál nem árt kicsit megvariálni a klasszikus szilvatölteléket, fűszerezni, esetleg más friss- vagy aszalt gyümölcsökkel keverni, s úgy felhasználni. A szilvából húsok mellé ragukat, chutney-kat is készíthetünk.  Ez a megoldás sok esetben kényelmesebb, hiszen ha a családban valaki nem szereti a gyümölcs-hús párosítást, akkor pusztán a ragutól kell eltekinteni, igaz, hogy a göngyölt húsoknál a gyümölcsnek abban is fontos szerepe van, hogy a hús sütés közben ne száradjon ki. A chutney-kat hangszerelhetjük kissé csípősre, kerülhet bele egy kis ázsiai fűszerkeverék, curry vagy épp az arabok által kedvelt ras el hanout keverék.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!