Szilvaleves
A szilvaleves legtöbbször karácsony környékén kerül az asztalra, holott az indián nyárban még nyugodtan elkészíthetjük, a nyári meggylevesre emlékeztető módon. Az enyhén édesített, fahéjjal, szegfűszeggel vagy egy kis kardamonmaggal ízesített vízben felfőzött szilvát hagyhatjuk darabosan vagy botmixerrel el is krémesíthetjük. Ha krémesen készítjük, akkor célszerű a procedúra végén turmixolni, amikor már a tejszínt is a leveshez adtuk, így nem csak a gyümölcsöt pépesítjük el, hanem egyben emulgáljuk is a levest, azaz a tejszínnel szépen összedolgozzuk.
A szilvát más őszi gyümölccsel kombinálva is tartalmas levessé alakíthatjuk. De ez nem csak a levesekre igaz, a sült húsok mellé nagyon jó gyümölcsragukat készíthetünk, amelyben a szilva mellett jól megfér a birsalma, a körte, az alma, a szőlő vagy épp a füge.
Gombóc, amiből egy sosem elég
Ha a piacon találunk kisebb szemű, magva váló szilvát, akkor abból egy nagyobb adag szilvás gombócot kell készíteni. A kis, édes és könnyen szétbontható gyümölcs belsejébe tehetünk fűszeres cukrot (legjobb a fahéjas nádcukor),vagy épp lekvárt és házi készítésű krumplis tésztába burkolva főzzük ki. A kész gombócot forgathatjuk pirított zsemlemorzsába, de őrölt mák vagy darált, picit pirított, olajos magvakból készített bundát is kaphatnak a gombócaink.
Szilva pitébe, piskótába
A szilva nagyon jó tölteléke a különféle őszi pitéknek, omlós tésztával, leveles tésztával vagy épp rétestésztával készített süteményekben is jól működik. Friss, érett szilvával tölthetünk buktát, de cobblert vagy crumble-t is szokás szilvás alapon készíteni. A franciák kedvence, a tarte tatin szintén szereti a szilvát, sőt ezeknél a süteményeknél nyugodtan keverhetjük az ősz gyümölcseit.
Szilva, húsokhoz
Az őszi, téli fogások között megtalálhatjuk a különféle gyümölccsel töltött vagy épp körtített húsokat. A szilva klasszikus partnere a különböző szárnyasoknak, jól illik a göngyölt csirkemellbe, de a pulykahúsok mellett is gyakorta feltűnik. A göngyölt húsoknál nem árt kicsit megvariálni a klasszikus szilvatölteléket, fűszerezni, esetleg más friss- vagy aszalt gyümölcsökkel keverni, s úgy felhasználni. A szilvából húsok mellé ragukat, chutney-kat is készíthetünk. Ez a megoldás sok esetben kényelmesebb, hiszen ha a családban valaki nem szereti a gyümölcs-hús párosítást, akkor pusztán a ragutól kell eltekinteni, igaz, hogy a göngyölt húsoknál a gyümölcsnek abban is fontos szerepe van, hogy a hús sütés közben ne száradjon ki. A chutney-kat hangszerelhetjük kissé csípősre, kerülhet bele egy kis ázsiai fűszerkeverék, curry vagy épp az arabok által kedvelt ras el hanout keverék.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!