A karácsonyi menü tervezésekor a legtöbb esetben a főéletből indulnak ki a háziasszonyok, ehhez születnek a köretek, s ennek az ízvilágához igazodnak az előételek és sok esetben a leves is. Ahol nincsenek kőbe vésett családi hagyományok, ott évről-évre változhat az ünnepi leves, választék ugyanis bőven akad.
A nagy klasszikusok
A karácsonyi leves kapcsán szinte mindenkinek a halászlé jut eszébe. A halászlé elkészítése nem kis munkát igényel, szerencsére sok étterem vesz fel előrendelést, így akár készen is hozzájuthatunk a halászléhez. Természetesen mi magunk szintén elkészíthetjük a család ízlésének megfelelő halászlevet, pontyból, harcsából, belsőséggel, belsőség nélkül, gyufatésztával vagy fehér kenyérrel kínálva. A klasszikusoktól azonban el is lehet térni, az ázsiai konyha halas, tengeri herkentyűs levesei között bőven akad olyan, amelyet nyugodt szívvel szervírozhatunk.
A szenteste másik kedvelt levese az erőleves, azaz egy jóféle húsleves, amelyhez nem kínáljuk mindazt, amit a hétvégénként szoktunk, hanem egy-két izgalmas betéttel tálaljuk, könnyű, de ízben gazdag felvezetőként a többi fogáshoz. Az erőlevesbe kerülhet nyers fürjtojás, maceszgombóc, májgombóc, apró – sonkával, fűszerekkel gazdag – szalvétagombóc, grízgaluska vagy - a sógoroktól vett módon laskára szelt - palacsinta.
Sós levesek
A karácsonyi levesek között előkelő helyet foglalnak el a vadból készített levesek, illetve a krémlevesek. A vadból kínálhatunk fácánlevest vagy gyöngytyúk levest, illetve készíthetünk vaddisznóból, őzből jóféle, tartalmas ragulevest. A ragulevesnél azért arra ügyeljünk, hogy nem legyen túl gazdag, azaz ne tömjük tele minden földi jóval, hiszen a leves után még minimum két fogást kínálunk. A krémleveseket szintén az ünnepi gasztronómia részét képezik. A különféle zöldségből készült leveseket bátran kínálhatjuk e jeles alkalommal, jól megválasztott levesbetéttel biztos sikert fognak aratni. A karácsonyi krémlevesekbe kerülhet fűszerekkel, tört magvakkal gazdagított sajtgolyó, apró égetett tésztás fánk, adhatunk mellé frissen sült grissinit vagy vegyes sajtokból sütött tallérokkal is díszíthetjük.
Édes levesek
Az évnek ebben a szakaszában az édes levesek is felértékelődnek. A madártejre emlékeztető, vaníliával készített fűszeres tejleves, az aszalt szilvából vagy gesztenyéből készített krémleves szép felütése lehet az ünnepi vacsorának. Ezeknél a leveseknél kedvünkre variálhatjuk az összetevőket, az aszalványokat előáztathatjuk egy kis borban vagy brandyben, rumban, a levest szintén lazíthatjuk borral, az alkoholmentes verziókba kerülhet tejszín, kókusztej. Az édes levesre tehetünk tejszínhabrózsákat, megszórhatjuk pirított magvakkal, esetleg sült tojásfehérje csónakokat is ültethetünk a tetejére. Az édes krémlevesekhez készíthetünk különféle levesbetéteket, kókuszos túrógombóccal, citrusos mini fánkokkal, karamellizált mályvacukorral, friss vagy aszalt gyümölcsökkel, kompóttal tehetjük még ellenállhatatlanabbá őket.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!