Az ünnepi menü kifundálása mellett mindig komoly fejtörést okoz a menü fogásaihoz passzoló bor kiválasztása. A kiemelt fontosságú vacsorán, az ünnephez kacsolódó családi, baráti eseményeken érdemes biztosra menni, és olyan bort választani, ami a tradicionális magyar ünnepi fogásokkal és a nemzetközi konyha karácsonyi ételeivel is jól muzsikál. Ilyen az Egri Bikavér.
Az egri bikavér renoméjának sajnos nem tettek jót a szocialista tervgazdálkodás évei, a kékfrankos alapú házasításból sok olyan tétel született, amely nem tette lehetővé, hogy a fogyasztók valóban megszeressék ezt a rendkívül sajátságos, számos arccal, egyéniséggel rendelkező bort, amely az egri régió borainak igazi szerelemgyereke, ha jól bánnak vele.
Az utóbbi 10 évben viszont már újra születnek az egri csúcsborok, a negyvenévnyi Csipkerózsika-álom után, mára már egy második borászgeneráció dolgozik azért, hogy rehabilitálja, valódi, a neki megfelelő helyén kezelt tétellé tegye ezt az egyébként közérthető, jól fogyasztható, telt házasítást.
Az alapvetően négyféle bor házasításából születő bikavér számos formában tud megjelenni, nem csak a dűlők és pincészetek szintén módosulhat a végeredmény, hanem azon belül is, hiszen az egri bikavérre vonatkozó szabályozás pont annyira bölcsen rugalmas, hogy hagyja a borászokat kísérletezni, megkeresni azokat a jegyeket, amelyek szerintük elengedhetetlenek egy jó bikavérhez.
Mitől Bikavér a bikavér?
A 2017 óta hungarikumként is elismert bikavér szabályozásának alapja, hogy csak az Egri borvidékről származó szőlő kerülhet bele, a kékfrankos használata kötelező, ebből kell, hogy a legtöbb megjelenjen a cuvée-ben (ez jellemzően legalább 40%-át adja a házasításnak, de 30%-60% között kell lennie). Az egri bikavér három minőségben kerülhet a boltok polcaira: classicus, superior és grand superior.
Az Egri borvidék sajátossága, hogy az itt termő szőlőfajták a házasításokban válnak igazán naggyá, az Egri Bikavér, és fehér párja az Egri Csillag jó lehetőséget kínál a borászoknak a csúcsborok keresésére és megtalálására. Sokan nem a kész, már feldolgozott borok házasítása révén jutnak el a bikavérhez, hanem – a klimatikus viszonyok változása okán lehetővé vált – egyszerre történő szürettel és feldolgozással varázsolják egyetlen tétellé a minimum négy, de sokszor hat különböző szőlőfajtát.
Egri Bikavér az ünnepi asztalon
A bikavér ennek a sokszínűségének köszönhetően válik igazi jolly jokerévé az ünnepi asztalnak. A magyaros, pirospaprikával készített, fűszeres fogásokhoz jól illik ez a vörösbor, egri bikavér kísérheti a halászlevet, a különféle halpaprikásokat, illik a savanyított fogások mellé is, azaz a töltött paprikát szintén nyugodtan kínálhatjuk egy pohár bikavér társaságában.
Az őszi-téli zöldségrepertoár ugyancsak kedvez a bikavérnek, a szezon kedvencei, a sütőtök, az édesburgonya, a zeller, a gomba, a káposzta, a pasztinák, a csicsóka, cékla, gesztenye mind-mind jól párosítható ezzel a borral. A húsok közül a vöröshúsokhoz, vadhúsokhoz egyértelműen illik a bikavér, de egy roséra sütött kacsának ugyancsak kitűnő partnere lehet. A főfogásoknál akár már a főzéshez is használhatunk egri bikavért.
A desszertek világában is megvan a helye az egri bikavérnek. Itt érdemes egy dűlőszelektált, minimum egy évig hordóban érlelt grand superiort vagy egy superior bort választani. A kiválasztást megkönnyíti a borvidék egységes palackja, az egri palack, amibe csak ezek a nagyformátumú borok kerülhetnek.
A desszertek közül a csonthéjas, mákos desszerteket öblíthetjük le egy kis bikavérrel, minőségi csokoládés desszertekhez.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő bort?
Az egri bikavér vásárlásánál jó irány lehet a superior és grand superior tételeket tartalmazó egri palack megkeresése a boltok polcain, illetve a 10 egri borászatot tömörítő Egri borműhelyhez kapcsolódó pincészetek boraiból válogatva megtalálni az ideális bikavért.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!