A Húsvét kötelező dekorációja, a locsolók díja és a nagyszombati vacsora egyik fontos alkotóeleme a hímes tojás, amelyet sokféle módon elkészíthetünk.
A hímes tojás készítése igazi művészet, a viasszal mintázott, festett vagy épp patkolt példányok helyett azonban a bolti festékekbe forgatott főtt tojás a leggyakoribb vendég az asztalunkon. Ezek a festéket ugyan ártalmatlanok, de mégis ott motoz az emberben, hogy lehet-e kemikáliák nélkül, natúr, természetes módon megfesteni az ünnepi tojásokat.
Batikolt tojások, hagymával
Természetesen lehet. A legegyszerűbb módja a tojásfestésnek a hagymahéjban való áztatás, amely nagyon szép, batikolt eredményt ad. Főleg akkor lehet izgalmas tojásokat készíteni, ha nem csak vöröshagyma, hanem lilahagymahéjat is leszünk a vízbe, amiben megfőzzük a tojásokat, majd ebben hagyjuk kihűlni is.
Mintás tojások
Mintát is tudunk varázsolni a batikolt tojásainkra, ehhez csak pár levél zeller és néhány pár nejlonzokni kell. A tojásra ugyanis csak ráfektetjük a szép zellerlevelet, majd zokniba húzzuk, azt szorosan megkötjük, hogy a helyén maradjon a levél, és így főzzük meg a tojást. Természetesen nem csak zellerlevelet használhatunk, bármilyen más természetes alapanyag jó, amelyik bírja a hőt.
De nem csak levelekkel, virágokkal adhatjuk meg a mintát, zsineggel, himzőfonállal is körbetekerhetjük a tojásokat a főzés előtt.
Tavaszi színekben pompázó tojások
Ha ragaszkodunk a hagyományos színekhez, akkor sem kell bolti festéket választani. A rózsaszín tojásokat egyszerűen, szárított csipkebogyóból, vagy céklából álló fürdőben is elkészíthetjük. A színezőanyagok mellé csak egy kis ecet és só szükségeltetik még a vízbe.
A sárga színt könnyedén kinyerhetjük a curryport színét is adó kurkumából, ezzel a fűszerrel napsárga tojásokat varázsolhatunk, csak hagyjuk a tojásokat jó sokáig – akár egy egész éjszakán át - állni a fűszeres vízben.
Ha kék tojást szeretnénk, akkor az ecettel, sóval dúsított főzővízbe gyalult lilakáposztát tegyünk, a szín erősségétől függő mennyiségben. Ugyancsak így készülhet spenótlevéllel zöld tojás, azaz az ecetes-sós vízbe friss spenótlevelek közé tegyük a színezni kívánt tojásokat. Ha pedig a vöröshagyma héja nem ad elég mély, meleg barna árnyalatot, akkor egy-két frissen lefőzött, erős presszót is érdemes a léhez önteni.
Fénylő tojások
A kész, lecsepegtetett, megszáradt tojásokat pedig kevés zsírral kenjük be, majd egy darabka papírtörlővel vikszoljuk fényesre.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!