Az év eleji fogadalmaink betartása nem mindig egyszerű. Sokan a beiglimaraton után teljes megvonással büntetik magukat, ahelyett, hogy lassabb, megbízhatóbb életmódváltásba kezdenének.
A bölcs változtatás jegyében érdemes az egész étkezésünket megreformálni, illetve olyan elemekkel gazdagítani, amelyek jót tehetnek a téli időszakban finoman megtépázott immunrendszerünknek is. Erre tökéletesen alkalmas a smoothie, amely az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert, nem véletlen.
A smoothie – lánykori nevén gyümölcsturmix – diadalmenete egyértelmű, hiszen amellett, hogy egészséges, még finom is. A jó smoothie titka az összeállításban van, illetve abban a fajta mértékletességben, amely tanulása után már tényleg csak annyit iszunk meg ebből az italból, amennyi szükséges.
A smoothie alapját sok esetben egzotikus gyümölcsök adják, kedveltek a papaya, ananász, banán, mangó, passió gyümölcs alapú turmixok, de ha nem szeretnénk extra lábnyomot hagyni magunk után néhány jól sikerült, gazdag beltartalmú turmix miatt, akkor érdemes javarészt a hazai, európai gyümölcskínálatból szemezni.
Smoothie alapok
A smoothiehoz nagyon jó alap az alma, a körte, de édes sült sütőtökkel, répával, zellerrel ugyancsak megalapozhatjuk az italunkat. A szezonális kínálat mellett befőttel, fagyasztott gyümölcsökkel szintén turbózhatjuk az italokat, így kerülhet bele málna, meggy, cseresznye, szilva, vagy épp ribiszke.
Gyümölcslevet bele!
Ugyancsak jó dúsítási lehetőség a különféle gyümölcslevek használata, amiből kedvelt a narancslé, de szűrt vagy szűretlen őszibarack-, sárgabarack-, maracuja-, alma-, körteléve vagy multivitaminnal szintén hígíthatjuk, gazdagíthatjuk az italunkat.
De nem csak gyümölcslevekkel lehet hígítani, vízzel, ásványvízzel, hideg, szűrt fekete-, zöld- vagy fehér teával, különféle gyümölcsökből készített teákkal szintén nagyon jól lazítható, ízesíthető, az első három esetében koffeintartalma kedvünk szerint növelhető.
Tej is mehet a smoothie-ba
A tejek, tejkészítmények szintén belekerülhetnek a smoothie alapanyagait tartalmazó turmixba. A jól bevált joghurt mellett kefirrel, aludttejjel, görög- vagy svéd joghurttal ugyancsak kikeverhetjük az italunkat. Ugyanilyen jó, és ízében még izgalmasabb választás az ízesített joghurtok világa, amelyekkel tovább gazdagíthatjuk az ital ízét. Illetve a magtejek, kókusztej használata, amelyekből a különféle joghurtokat is nyugodtan bevethetjük a még tökéletesebb smoothie előállításához.
Fűszerezzünk!
A smoothie ízesítésénél nem elhanyagolható szerepe van a különféle fűszereknek. A sütésnél megszokott, édes ízekhez társuló fűszerek használatával a hozzáadott cukor mennyiségét is csökkenthetjük, egyszerűen a fűszerezéssel hangoljuk édesre az italt és nem a különféle cukrokkal. Erre tökéletesen alkalmas a vanília, a szegfűszeg, a fahéj és a kardamom is. A karácsonykor bevált mézeskalács fűszerkeveréket afféle jolly jokerként alkalmazhatjuk a legtöbb smoothie-nál, csak arra ügyeljünk, hogy a fűszerek ne uralják az italt, csak finoman egészítsék ki, tegyék teljessé.
Magvakat a smoothie-ba!
A gyümölcsök és a különféle tejtermékek mellett nagyon jó sűrítője, alapja lehet a smoothie-nak néhány olajos mag, mint a pekándió, a dió, a mogyoró vagy épp a mandula, ezeket azonban csak akkor használjuk, ha elég erős a mixerünk, és annyira szétviszi a magot, hogy az italunkban nem maradnak zavaróan nagy darabok belőle. Ugyancsak jó lehet a smoothie-ba a tört lenmag, illetve a nagy nedvszívó képességű chia mag.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!