Receptfeltöltés
Smoothie: könnyen elkészíthető, egészséges reggeli ital
Smoothie: könnyen elkészíthető, egészséges reggeli ital
Szerző: Wessely Márta

Az év eleji fogadalmaink betartása nem mindig egyszerű. Sokan a beiglimaraton után teljes megvonással büntetik magukat, ahelyett, hogy lassabb, megbízhatóbb életmódváltásba kezdenének.

A bölcs változtatás jegyében érdemes az egész étkezésünket megreformálni, illetve olyan elemekkel gazdagítani, amelyek jót tehetnek a téli időszakban finoman megtépázott immunrendszerünknek is. Erre tökéletesen alkalmas a smoothie, amely az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert, nem véletlen.

A smoothie – lánykori nevén gyümölcsturmix – diadalmenete egyértelmű, hiszen amellett, hogy egészséges, még finom is. A jó smoothie titka az összeállításban van, illetve abban a fajta mértékletességben, amely tanulása után már tényleg csak annyit iszunk meg ebből az italból, amennyi szükséges.

A smoothie alapját sok esetben egzotikus gyümölcsök adják, kedveltek a papaya, ananász, banán, mangó, passió gyümölcs alapú turmixok, de ha nem szeretnénk extra lábnyomot hagyni magunk után néhány jól sikerült, gazdag beltartalmú turmix miatt, akkor érdemes javarészt a hazai, európai gyümölcskínálatból szemezni.

Smoothie alapok

A smoothiehoz nagyon jó alap az alma, a körte, de édes sült sütőtökkel, répával, zellerrel ugyancsak megalapozhatjuk az italunkat. A szezonális kínálat mellett befőttel, fagyasztott gyümölcsökkel szintén turbózhatjuk az italokat, így kerülhet bele málna, meggy, cseresznye, szilva, vagy épp ribiszke.

Gyümölcslevet bele!

Ugyancsak jó dúsítási lehetőség a különféle gyümölcslevek használata, amiből kedvelt a narancslé, de szűrt vagy szűretlen őszibarack-, sárgabarack-, maracuja-, alma-, körteléve vagy multivitaminnal szintén hígíthatjuk, gazdagíthatjuk az italunkat.

De nem csak gyümölcslevekkel lehet hígítani, vízzel, ásványvízzel, hideg, szűrt fekete-, zöld- vagy fehér teával, különféle gyümölcsökből készített teákkal szintén nagyon jól lazítható, ízesíthető, az első három esetében koffeintartalma kedvünk szerint növelhető.

Tej is mehet a smoothie-ba

A tejek, tejkészítmények szintén belekerülhetnek a smoothie alapanyagait tartalmazó turmixba. A jól bevált joghurt mellett kefirrel, aludttejjel, görög- vagy svéd joghurttal ugyancsak kikeverhetjük az italunkat. Ugyanilyen jó, és ízében még izgalmasabb választás az ízesített joghurtok világa, amelyekkel tovább gazdagíthatjuk az ital ízét. Illetve a magtejek, kókusztej használata, amelyekből a különféle joghurtokat is nyugodtan bevethetjük a még tökéletesebb smoothie előállításához.

Fűszerezzünk!

A smoothie ízesítésénél nem elhanyagolható szerepe van a különféle fűszereknek. A sütésnél megszokott, édes ízekhez társuló fűszerek használatával a hozzáadott cukor mennyiségét is csökkenthetjük, egyszerűen a fűszerezéssel hangoljuk édesre az italt és nem a különféle cukrokkal. Erre tökéletesen alkalmas a vanília, a szegfűszeg, a fahéj és a kardamom is. A karácsonykor bevált mézeskalács fűszerkeveréket afféle jolly jokerként alkalmazhatjuk a legtöbb smoothie-nál, csak arra ügyeljünk, hogy a fűszerek ne uralják az italt, csak finoman egészítsék ki, tegyék teljessé.

Magvakat a smoothie-ba!

A gyümölcsök és a különféle tejtermékek mellett nagyon jó sűrítője, alapja lehet a smoothie-nak néhány olajos mag, mint a pekándió, a dió, a mogyoró vagy épp a mandula, ezeket azonban csak akkor használjuk, ha elég erős a mixerünk, és annyira szétviszi a magot, hogy az italunkban nem maradnak zavaróan nagy darabok belőle. Ugyancsak jó lehet a smoothie-ba a tört lenmag, illetve a nagy nedvszívó képességű chia mag.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!