Receptfeltöltés
Kell egy kis változatosság: sós gofrik
Kell egy kis változatosság: sós gofrik
Szerző: Wessely Márta

Gofrit sütni a nagy melegben sem akkora kihívás, hiszen igazából nincs olajszag, nem kell a forró tűzhely mellett állni, és a siker így is garantált. Ráadásul nem csak édes feltétekkel kínálhatjuk ezt a tésztát, hanem nyugodtan készíthetünk sós gofrikat is.

Alaptészta

A sós gofrikhoz kifejezetten jó a sütőporos tészta, az élesztős, Liège-i gofri tésztáját hagyjuk meg az édes variációknak. A sós gofrihoz – az alaptésztához hasonlóan – szintén érdemes vajban és tojásban gazdag alaptésztát használni, amibe kerülhet egy csipetnyi só. Természetesen a fűszerezésnek ezen a ponton nem kell megállnia: a tésztát ízesíthetjük őrölt borssal, színezhetjük egy kis kurkumával, curryporral, kerülhet bele számtalan friss zöld fűszer is. A darabosabb fűszereknél arra azonban ügyeljünk, hogy csak annyi és olyan fűszer kerüljön a tésztába, ami sütés közben nem fog megégni.

Gofrivariációk

A sós gofrival kiválthatjuk a reggelit, de egy gyors nyári ebédnek is megteszi, a grillezésekről nem is beszélve. A frissen kisült sós gorfit az édes változatokhoz hasonlóan megkenhetjük különféle krémekkel. Készülhetünk padlizsánkrémmel, szardíniából, makrélából, lazacmorzsából vagy tonhalkonzervből kikeverhetünk egy krémsajtos, tejfölös vagy épp majonézes halkrémet. De libazsíros vagy majonézes tojáskrémet, túrókrémet, körözöttet, sonkás szendvicskrémet, avokádóból készített guacamolét vagy csicseriborsós hummuszt is halmozhatunk a gofrira.

A sós, fűszeres alapra tehetünk kevert salátát, amibe kerülhet egy kis bébispenót, rukkola, madársaláta, egy kevés vékonyra vágott sárgarépa, gyalult uborka, cukkini, amelyeket szintén fűszerezhetünk kakukkfűvel, kaporral, petrezselyemmel. Ezen kívül csemegeuborka, paradicsomkarika is kerülhet a sós gofrinkra.

A családi, baráti grillezések alkalmával szintén bevethetjük a sós gofrikat, amelyekkel jól köríthetők a frissen sült húsok és a különféle saláták.

Sós gofri, a klasszikusok nyomában

A sós gofri jó alapja lehet egy igazi francia melegszendvicsnek, a croque monsieur-nek vagy a croque madame-nak. Ebben az esetben a ropogósra sütött tésztát megkenjük besamellel, megpakoljuk sonkával, reszelt vagy szeletelt sajttal fedjük, sütőben addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára nem sül, sőt a croque madame még egy csinos, kissé hetyke tükörtojás kalapot is kap tálalás előtt.

Ha pedig kerek gofrit sütöttünk, akkor mehet rá egy buggyantott tojás, sonka, hollandi mártás és máris kész a tojásos reggelik koronázatlan királya, az eggs benedict.

Gofriszendvics

A sós gofrik azonban nem csak frissen vagy melegszendvicsként fogyaszthatók, hanem a nyári kirándulások, iskolai, munkahelyi uzsonnák alkalmával is üdítő változatosságot hozhatnak. Ha szeretnénk ropogós gofrikat, amelyeknek tovább megmarad az állaga, akkor kevés tört vagy apró szemű zabpehellyel keverjük az alaptésztát és egy kis reszelt sajt szintén kerülhet a tésztába.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!