Az utóbbi időben egyre többet hallani a Buddha-tálakról. A színes, számtalan alapanyagot felvonultató, mutatós tálalású edények beltartalmát mi magunk is könnyedén összeállíthatjuk, ha tisztában vagyunk a Buddha-tálak alapvető elveivel. Ha pedig már tudjuk, hogy hogyan hozzunk létre ilyen egyensúlyi tálakat, akkor – az ázsiai vonal mintájára – akár olaszos, spanyolos vagy épp magyaros Buddha-tálakat is alkothatunk.
Mi a Buddha-tál alapja?
A színes, számos alapanyagot tartalmazó, textúrákban szintén sokfelé mozgó tálak összeállításának alapja, hogy tartalmazzon egészséges gabonaféléket, legyen benne bőven nyers vagy főtt zöldség (esetleg mindkettő), a megfelelő zsírok is kerüljenek a tálba, illetve a fehérje is kapjon helyet - növényi vagy állati eredetű formában – az összeállításban.
Egészséges gabonafélék
Itt szóba jöhet a fehér rizs, barna rizs, vadrizs, vörös rizs, köles, hajdina, a különféle kuszkuszok, bulgurok (amelyeket nyugodtan keverhetünk vörös lencsével, beluga lencsével, apróbb szemű babbal, aszalványokkal), álgabonaként jöhet a quinoa, illetve a gluténérzékenyek számára ezt a helyet átveheti a polenta, vagy egy csicseriborsólisztből készített lepény.
Nyers vagy főtt zöldségek
A magyar konyha főzelékei itt nyugodtan színre léphetnek, de párolt gyökérzöldségeket ugyancsak kínálhatunk: köménnyel, borssal fűszerezett párolt sárgarépa, sütőben sütött sütőtökkockák, mézzel sült paszternák, párolt vagy sült cékla, csicsóka, pirított fodros kel, friss rukkola, spenót mind-mind kerülhet a tálba. A nyers zöldségeket salátaként is a tálra tehetjük, a tál ízvilágától függő fűszerezéssel, dresszinggel kiegészítve.
Zsírok a tányéron
Bár első hallásra bizarrnak tűnik, de egy darabka avokádóval máris megteremtettük az egyensúlyt a Buddha-tálon. De nem feltétlen kell ilyen formában zsiradékot csempészni a tálra, csonthéjasokkal szintén nyugodtan megtehetjük ezt. Egy kis dió, mandula, mogyoró, kesudió, paradió, vagy ezekből készített krémek is jó helyen vannak ebben az összeállításban. A zsírokat képviselheti jó minőségű olajbogyó, egy kevés friss hal, lazac vagy tonhal, esetleg makréla, szardella amely lehet konzerv is.
Fehérje a tányéron
Itt a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb, ha egy kevés ragut szolgálunk fel. Nagyon jó megoldás lehet egy pörköltalapon indított hús, de curryben, hirtelen, roston lesütött húsokban, vagy konfitált, lassan elkészített alapanyagokban is gondolkodhatunk. A fehérjékhez beemelhetjük a hüvelyeseket, babkrémekkel, csicseriborsós humusszal is gazdagíthatjuk a tálat, illetve mascarponés-pesztós csirkeragut, apróbb fasírozottat, sült sajtot is ültethetünk rá. Szintén jó választás a tofu bármilyen alakban, illetve a tojás, amely egy adagnyi fűszeres rántotta képében, posírozott tojásként vagy kemény tojás formájában is szerephez juthat.
Fűszerek a tálon
A tál fűszerezéséhez nem feltétlen van szükség külön fűszerekre, hiszen minden egyes összetevő megkaphatja a maga ízesítését, de ha szeretnénk, akkor – az ízesítés függvényében - nigella maggal, chiamaggal, szezámmaggal, tört lenmaggal vagy egy kis friss petrezselyemmel, korianderrel megszórva is tálalhatjuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!