A blondie nem más, mint a méltán népszerű brownie unokatestvére. A gazdag tésztájú, tömör süti régebbi múltra tekint vissza, mint csokoládéval, kakaóporral készített társa, mégis annak árnyékában él, holott nagyon finom, könnyen elkészíthető és jól variálható sütemény.
A blondie lényege a krémes tartalmasságában van, ugyanazért szerethető, amiért a brownie, hogy nem egy végleteik sült, száraz tésztára harapunk rá, hanem egy gazdag, tömény textúrával rendelkező, minden földi jóval megpakolt szeletnyi süteménnyel van dolgunk.
A blondie készítésének természetesen több iskolája van, sokan vallják, hogy a tésztához elengedhetetlen némi sütőpor, azonban a klasszikus irányt követők szerint a blondie lényege pont az, hogy levegő helyett is vaj, fehér csokoládé és csonthéjas mag található benne.
Mitől oly krémes a blondie?
Egyrészt nem szabad túl nagy hőfokon túl sokáig sütni a tésztát, másrészt számtalan olyan gazdag összetevőt tartalmaz, amely nem is nagyon engedi, hogy az összeállított tészta kiszáradjon.
A blondie-ban a tojások mellett fontos összetevő a jó minőségű vaj, amely alapvetően a lelke a süteménynek. Ezen kívül - a szintén zsiradéknak tekinthető - fehér csokoládé lágyítja tovább az állagát, amelyet nem feltétlen kell magához az alap masszához adni, bőven elég, ha 10-12 dkg fehér csokoládét késsel apróbb szilánkokra, kockákra törünk, és ezt adjuk a már bekevert masszához.
A krémességét tovább fokozhatjuk mogyoróvaj hozzáadásával, de más, csonthéjas magvakból nyert vajakkal (kesudió, pisztácia) szintén dolgozhatunk. A magvakat – a fehér csokoládéhoz hasonlóan – törve, darálva is a tésztához adhatjuk.
A tészta krémességét, lágyságát más összetevőkkel is növelhetjük. Ahogy a brownie esetében nagyon jól működik a főtt, leturmixolt cékla, amely ízében, színében és állagában is megjelenik a kész süteményben, addig a blondie-hoz tökéletesen passzol a sült sütőtökből nyert massza.
A krémesség utolsó letéteményese a melaszos cukor, a muscovado, amely magas nedvességtartalma mellett extra színével és ízével is gazdagítja a süteményünket.
Mivel ízesíthető a blondie?
A fenti felsorolás után kérdésessé válik, hogy egyáltalán kell-e bármivel ízesíteni ezt a meglehetősen tömény édességet. Ha mégis szükségét éreznénk, akkor – a pici csipet són kívül – adhatunk hozzá klasszikus süteményfűszereket, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjas, kardamomot, szerecsendiót, gyömbért, frissíthetjük zöldfűszerekkel, kerülhet bele citromfű, menta, citromos kakukkfű, vagy bazsalikom is.
Az ízén különféle alkoholokkal ugyancsak alakíthatunk, a likőrök jó partnerei lehetnek egy aszalt gyümölcsökkel készített blondie-nak, ráadásul szinte észrevétlenül lazítják a készülő sütemény textúráját.
Az őszi szezonban érdemes egy-két saját blondie-változatot is kikísérletezni, a magyaros vonalon haladva mazsolás-tokajis blondie süthető, illetve aszalt barackos, túróval átkevert, pirított dióval megszórt blondie-t is készíthetünk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!