A tejszínnel összesütött, aranyló sajt alatt pihenő, vékony krumpliszeletek egészen új értelmet adnak a rakott krumplinak. A burgonyagratin önmagában is kitűnő fogás, de köretként - akár az ünnepi asztalon is – megállja a helyét.
Dauphinoise-történelem
Az egyszerűségében hibátlan fogás története a hagyományokhoz híven több szálon fut, más-más eredettörténettel jutunk el az ellenállhatatlan végeredményig.
A Dauphin krumplija
A francia uralkodóházban a XIV. század közepétől a XVIII. század végéig, a trón várományosát, a király legidősebb fiát illette meg a Viennois dauphinje (Dauphin de Viennois) cím, azaz ő volt a Dauphin. Ez a cím születéstől járt, vagyis a zöldségekkel barátságot nem kötő királyfiak egyike volt az, akiről az étel a nevét kapta.
Feltételezések szerint VII. Károly elsőszülött fiát, a későbbi XI. Lajost végül mégis elvarázsolta egy gratinírozott fogás, amelyet valahol Lyon környékén, egy fogadóban készítettek neki. Feltételezések szerint ez az étel még nem krumpliból, hanem zellergumóból készült, ám a későbbiekben – néhány Lajossal később – amikor már elfogadottá vált a franciák számára a krumplifogyasztás, ezt az alapanyagot kezdték a zellerből készített rakottasba tenni, majd meg is született a modern kor gratin dauphinoise-za.
Dauphiné krumplija
Más feltételezések szerint szó sincs a királyi fők közbenjárásáról, a Dauphinoise jelző nem a Dauphin után ragadt az ételre, hanem Dauphiné régió adta a nevét a fogáshoz, amely Franciaország dél-keleti vidékén található, hegyláncoktól körülölelve, ahol hamar nagy értékké vált a viszontagságos időt is kedvelő újvilági gumó, a krumpli.
Ezen a vidéken – más tájegységeket megelőzve – már a XVI. század legvégén megindult a krumplitermesztés, és ennek megfelelően sorra születtek a különböző krumplis receptek. A svájci és olasz példákból tanulva kezdték el a franciák rakottas formájában összesütni a krumplit, amelynek első írásos emlékei a francia forradalomhoz köthetők, ekkortájt írt ugyanis először Claude Muller történész, a Dauphiné régió krónikása arról, hogy a régió főparancsnoka, Clermont-Tonnerre hercege egy tisztes rakott krumplit vacsorázott.
Akárhogyan is történt, a lényeg az, hogy az Újvilágból áthozott növény ebben a fogásban meglelte francia otthonát: a zsíros tejszínnel, vajjal átitatva, fokhagymával, szerecsendióval fűszerezve, jóféle, félkemény sajtból olvasztott paplan alatt.
Az étel receptje megtalálható a Príma Konyha magazin weboldalán.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!