Besamel mártás készítése
Rövid videónkben bemutatjuk, hogy készítsünk Besamel (fehér) mártást.
A Besamel alap mártásból elkészíthető további mártások:
Besamel mártásból készíthető mártások | Besamel mártás mennyisége | Hozzávalók | Elkészítés/Felhasználás |
Mornay mártás | 4 dl-sűrűbb besamel(főzéskor 1,5 dkg több liszetet használunk,mint az alap receptben) | 3 db tojás sárgája, 6 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1/2 kk. só | A tojássárgáját és a tejszínt elkeverjük. A forró besamel mártást a tűzről lehúzzuk és állandó kevergetés mellett, hozzákeverjük a tejszínes tojássárgát, majd a reszelt sajtot. Végül a vajat a mártásba belemorzsoljuk és simára keverjük. Csőben sütéshez használjuk. |
Sajtmártás | 6 dl | 12 dkg reszelt sajt, 2 db tojássárgája, 3 dkg vaj | A forró mártást a tűzhelyről lehúzva, a reszelt sajttal, a tojássárgájával és a vajjal eldolgozzuk. Rakott ételek rétegzéséhez használjuk. |
Fehérbor mártás | 6 dl | 1,2 dl száraz fehérbor, 3 dkg vaj | A forró mártást a fehérborral, állandó kevergetés mellett összeforraljuk. Végül vajjal simár keverjük. Szárnyasok mellé kínáljuk. |
Mustár mártás | 6 dl | 0,5 dl száraz fehérbor, 2 ek. mustár, 3 dkg vaj | A forró mártást a fehérborral és a mustárral, állandó kevergetés mellett összeforraljuk. Végül vajjal simár keverjük. Roston sült sertéshúsok mellé kínáljuk. |
Soubise mártás | - | 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma,1 tk. só,1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 4 dl tej, 1 kk. szerecsendió | A vöröshagymát megpucoljuk, majd félbe vágva vékony szeletekre vágjuk. Egy lábosban a vajat(5 dkg) a hagymával megdinszteljük és liszttel megszórva enyhén megpirítjuk, majd tejjel felengedjük. A mártást sóval és szerecsendióval ízesítjük és lassú tűzön 45 percig főzzük, tejszínnel elkeverve egy szőrszitán átszűrjük. A forró mártást vajjal simára keverjük. Sült húsok és roston sült zöldségek mellé kínáljuk. |
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!