Receptfeltöltés
Besamel mártás
2018.04.18.
Besamel mártás

Besamel mártás készítése

Rövid videónkben bemutatjuk, hogy készítsünk Besamel (fehér) mártást.

 

A Besamel alap mártásból elkészíthető további mártások:

Besamel mártásból készíthető mártások Besamel mártás mennyisége Hozzávalók Elkészítés/Felhasználás
Mornay mártás 4 dl-sűrűbb besamel(főzéskor 1,5 dkg több liszetet használunk,mint az alap receptben) 3 db tojás sárgája, 6 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1/2 kk. só A tojássárgáját és a tejszínt elkeverjük. A forró besamel mártást a tűzről lehúzzuk és állandó kevergetés mellett, hozzákeverjük a tejszínes tojássárgát, majd a reszelt sajtot. Végül a vajat a mártásba belemorzsoljuk és simára keverjük. Csőben sütéshez használjuk.
Sajtmártás 6 dl 12 dkg reszelt sajt, 2 db tojássárgája, 3 dkg vaj A forró mártást a tűzhelyről lehúzva, a reszelt sajttal, a tojássárgájával és a vajjal eldolgozzuk. Rakott ételek rétegzéséhez használjuk.
Fehérbor mártás 6 dl 1,2 dl száraz fehérbor, 3 dkg vaj A forró mártást a fehérborral, állandó kevergetés mellett összeforraljuk. Végül vajjal simár keverjük. Szárnyasok mellé kínáljuk.
Mustár mártás 6 dl 0,5 dl száraz fehérbor, 2 ek. mustár, 3 dkg vaj A forró mártást a fehérborral és a mustárral, állandó kevergetés mellett összeforraljuk. Végül vajjal simár keverjük. Roston sült sertéshúsok mellé kínáljuk.
Soubise mártás - 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma,1 tk. só,1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 4 dl tej, 1 kk. szerecsendió A vöröshagymát megpucoljuk, majd félbe vágva vékony szeletekre vágjuk. Egy lábosban a vajat(5 dkg) a hagymával megdinszteljük és liszttel megszórva enyhén megpirítjuk, majd tejjel felengedjük. A mártást sóval és szerecsendióval ízesítjük és lassú tűzön 45 percig főzzük, tejszínnel elkeverve egy szőrszitán átszűrjük. A forró mártást vajjal simára keverjük. Sült húsok és roston sült zöldségek mellé kínáljuk.
Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!