Receptfeltöltés
Szakácskönyvet karácsonyra! - második felvonás
2018.12.11.
Szakácskönyvet karácsonyra! - második felvonás
Szerző: Wessely Márta

A közeledő ünnep kapcsán egyre többekben merül fel, hogy be kéne szerezni valamilyen jóféle szakácskönyvet. Egyrészt az újabb és újabb ünnepi fogások keresgélése az, ami hajtja a vásárlókat, másrész a szakácskönyv kitűnő ajándék. Az idei szezon könyveire nem lehet kifogásunk, szinte mindenki megtalálja a neki megfelelő könyvet.

Só, zsír, sav, hő - Samin Nosrat

Samin könyve igazi hiánypótló alkotás, olyan biblia, amely nem csak azok számára válik könnyen értelmezhetővé, akik valamilyen gasztronómiai, konyhai alapokkal rendelkeznek, hanem azoknak is kitűnő választás, akik eddig nem ismerték a folyamatokat, nem volt meg a mama vagy a nagymama melletti kuktáskodásból az a rutin, az az alap, amire a későbbi, saját gasztronómiai élményeket, tanulmányokat könnyedén rá lehet ültetni. A könyv beltartalma elképesztően gazdag, de egy rövid pillanatig sem száraz. Komolyan veszi mindazt, amiről szól, szó sincs bagatellizálásról, de kellő humorral és öniróniával ír mindenről.

Ebben a gasztrobibliában ugyanis a technológiák, alapanyagok, kémiai folyamatok nem válnak száraz, unalmas, felesleges tananyaggá, hanem olvasmányos, izgalmas történetté alakulnak, amelyet minden presszió nélkül, bármikor szívesen olvasunk.

Az elmélet mellett nagyobb adag recept is a javunkat szolgálja, a világ összes konyhájának legjavát összegyűjtő szedetben nagyon látványos piktogramok segítségével jutunk el a tökéletes tojásig, érthetjük meg az emulzió fogalmát, működését és tanulhatunk meg – többek között – feldarabolni egy egész csirkét.

Kezdőknek, elköltözőknek, összeköltözőknek, fejlődni vágyóknak vagy csak gaszroőrülteknek jó szívvel ajánlott. 

so-zsir-sav-ho.jpg

Kekszek – Márk Szonja

Az ünnepi időszakban, advent idején nincs is örömtelibb közös program, mint kekszet sütni. A keksz kitűnő ajándék, a sütés közbeni közös élményekről, illatokról nem is beszélve.  Szonja ehhez ad remek válogatást, a világ számos pontján kedvelt aprósüteményekkel édesítve meg a szezont, az ünnepet, de nem csak karácsonyra érvényes a könyv, az év 365 napján remekül használható.

A könyvben helyt kapnak az édes, sós, fűszeres, kiszúrós, kanalazós, habzsákból nyomós, töltött, önmagában tökéletes, látványos, „randa, de finom”, magunkkal vivős, kávé, forró csoki mellé fémdobozból kikapós, frissen, omlósan elfogyós… Sokáig sorolhatnánk, hogy mennyiféle keksz rejtezik Szonja kicsi, de kifejezetten tartalmas könyvében, amelynek közérthető képi világa jó támaszt nyújt a könnyen követhető receptek tökéletes kivitelezéséhez.

keksz-crop.png

Whiskyvilág – Charles Maclean

A rejtelmes, sok titokkal, misztikummal megáldott párlat valóban megérdemelt már egy saját, figyelemre méltó kézikönyvet, amely országról-országra vándorolva mutatja be a helyi whisky-ket.

Azonban nem csak az egyes régiók tételei kapnak helyt a könyvben, hanem komoly whisky-történeti háttéranyagok is gazdagítják az almanachot. Az alapanyagok sokszínűségén túl, a különféle gyártási technológiákról és az ehhez szükséges eszközökről szintén részletes információt kaphatunk. Megismerkedhetünk az érlelés mibenlétével és megtapasztalhatjuk annak fontosságát. Ezeken kívül megismerkedhetünk az adott régió párlatait felhasználó koktélokkal, a helyi lepárlók hiteles történetével, egyedi vonásaival.

A könyv segíthet felfedezni a laikusoknak azokat az összefüggéseket, amelyeket eddig csak öntudatlanul használtak, hogy a kedvelt és ismert jegyek alapján a későbbiekben meg tudják majd szabni a Whiskyvilágban történő kalandozásaik irányát. A könyv lehetőséget ad a tudatos fogyasztás elmélyítésére, illetve új célok kitűzéséhez is remek, a gazdag képanyaggal és a rengeteg információval valóban whisky-szakértővé képezhetjük magunkat.

whisky.jpg

Márk konyhája – Lakatos Márk

Az egyedi tematikával jelentkező szakácskönyvben számos kedvelt fogással találkozhatunk, amelyek Márk interpretációjában kerülnek elénk. A könyv egyediségét alapvetően ez a hang hordozza, a receptek jelentős része nem újdonság, a vendéglátós családban felnőtt szerző saját emlékeit, kedvenceit mutatja be az olvasóinak.

Felrúgva minden hagyományt, a desszertekkel kezd, majd jönnek – a szezonhoz jól illő, a karácsonyi vacsorán is kínálható – elegáns fogások, ezt követik a saját éttermének kedvelt tételei, majd a divatszakma inspirálta tételek mellett megjelennek a mozi legendás alakjai is.

Márk könyvét a receptek mellé kínált történetek teszik egyedivé, kedves anekdotákkal vezeti fel a legtöbb fogást, amelyeknek alapanyagai viszonylag könnyen beszerezhetők, leírásuk könnyedén követhető.

mark.jpg

Kreatív desszertiskola – Ötvös Zsuzsanna

Zsuzsa azoknak a bloggereknek a táborába tartozik, akik felnőttkori szenvedélyüket először passzióként élték meg, majd engedtek a vonzásnak és pályamódosítóként belevágtak életük kalandjába. Zsuzsa ugyan nemrég vált főállású kreatív cukrásszá, de a szakma régóta a legnagyobb elismeréssel beszél róla.

Zsuzsa számára nem a klasszikus cukrászat volt a megfelelő irány, hanem a műalkotásnak is tekinthető kreatív francia vonal vált a kedvencévé. Saját útja, fejlődése lehetővé tette számára, hogy a hobbicukrászoknak érthető módon adjon segítséget a fejlődéshez, a kreatív cukrászat elsajátításához. Alapreceptekkel segíti őket,, illetve egészen különleges desszertekkel. Igényes fotók, részletgazdag leírások teszik teljessé a könyvet, amelynek forgatása után már mindenki sejti, hogy a következő süteményei, ünnepi desszertjei soha nem lesznek olyanok, mint régen.

Zsuzsa gondos tanár, azzal is számol, hogy nem feltétlen sikerül minden elsőre, a recepteknél külön fejezetben foglalkozik az esetleges hibalehetőségekkel és azok orvoslásával. Alapanyagai könnyen beszerezhetők, a receptek rendkívül jól variálhatók, és nagyon fontos, hogy a hobbicukrászathoz szükséges eszközparkot is tételről-tételre átveszi, bemutatja. Gyönyörű, igényes, jól forgatható, informatív könyv született.

krea.jpg

Édes emlékek anyukámtól – Bernáth József

Szinte mindannyiunknak vannak olyan édes emlékei, ahol egy-egy sütemény íze vagy illata a kulcs ezernyi apró történés felelevenítéséhez. Bernáth Józsi új könyve is ezen – a jól kikövezett – úton jár. Gazdagon illusztrált receptek, békebeli hangulatot árasztó receptleírások és képi hangulat, amely valóban a hétvégi közös sütéseket, a piskótaillatban úszó otthonok képét adja.

A receptek mellett található rajzok is erre a békebeli hangulatra erősítenek rá, a századelőn megjelent, rongyosra forgatott cukrászkönyvek világát idézik, nagyon kedvesen. A receptek bontásában jóféle ráérősség érződik, van idő, nincs sietség, vannak történetek, amelyeket el kell mesélni, amíg sül a süti. Igazi klasszikus sütemények receptjei sorjáznak a lapokon, a nagymama, nagynéni recepttárából: piskótatekercs, ördögpirula, aranygaluska, diós rácsos, női szeszély, Duna-hullám, darálós keksz…

Külön fejezetben a hagyományos cukrászdai sütemények is megjelennek, persze házias köntösben, de igényes tálalásban.

Ha hiányoznak a régi ízek, a hagyományos sütemények, akkor Józsi legújabb könyve ideális választás.

bernathjozsefedesemlekek-crop.png

Ízemlékek – Csorba Anita

Van, aki nem a gasztronómia felöl közelít az ízes emlékeihez, hanem a kreatív oldalról fogja meg a közös sütések, főzések emlékét. Ez a könyv kifejezetten alkalmas gyerekekkel közös programokhoz, együtt sütéshez, közös ízemlékek gyűjtögetéséhez.

A recepteknél dupla oldalnyi napló vár az olvasóra, a közösen sütögető családra, barátokra, hogy ne csak képekben maradjon meg a közös sütés emléke, hanem a gondosan felépített naplóban is megörökítődjék minden egyes mozzanat.

A receptek összeállítását a szerző, Anita saját történetei, az ő emlékei vezérlik, ezek adják a könyv gerincét. Az emlékkönyv inspirálta tematika szerethető, gyerekesek számára jó választás.

borito-anita.jpg

5 hozzávaló – Jamie Oliver

A gyorsaság, az időnyerés után manapság az alapanyagok száma is igen meghatározóvá vált a szakácskönyveknél, és ennek a nemzetközi trendnek hódol be Jamie is.

Az öt hozzávalóra épülő új szakácskönyvének képi világa rendkívül üde, friss, a receptekhez valóban öt, azaz öt alapanyag szükséges, nincs csalás vagy apró betű. A képek mellett a leírások is egyértelműek, amelyek mellett minden esetben ott a tápértékeket felvonultató táblázat is.

A jól tematizált, profi módon felépített könyv kezdők számára is jól forgatható, hiszen könnyen beszerezhető alapanyagokra épül, nem kíván túl nagy konyhai előképzettséget a végeredmény mégis minden esetben látványos és nem utolsó sorban egészséges is.

A gyakorlottabbak is könnyen megtalálhatják a maguk kedvenceit, számukra sok esetben az öt összetevő receptek kiindulási alapnak, inspirációnak is tekinthetők.

ot-hozzavalo.jpg

Magyar cukrászdák és kávéházak – Bihari Zoltán

Nagy fába vágta a fejszéjét egy fiatal kiadó, a többszáz éves, szövevényes múltra visszatekintő magyar cukrászatról, a magyar cukrászdákról és kávéházakról szeretett volna egy mindenre kiterjedő almanachot létrehozni. A szándék dicséretes, az eredmény még csiszolásra szorulna. A hektikusan szerkesztett, képi világában a kelleténél sokszínűbb könyvben számos cukrászda, cukrászdinasztia és fiatal, első generációs tehetség története bontakozik ki, különféle riportok formájában, amelyek mellett többféle – a cukrászat történetéhez köthető – írást találni, többek között ipartörténeti, kultúrtörténeti anyagok is helyt kaptak a könyvben.

cukraszda.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!