Receptfeltöltés
Négy hely a Balaton északi partján, ahova feltétlen el kell menni
Négy hely a Balaton északi partján, ahova feltétlen el kell menni
Szerző: Wessely Márta

A balatoni nyár elengedhetetlen része, hogy a barátokkal vagy a családdal jókat együnk. Tehetjük mindezt a nyaralóban, a strandbüféknél vagy az egyre igényesebb és szélesebb palettán mozgó vendéglátóhelyek egyikében.

A balatoni vendéglátás csak elsőre tűnik egyszerűnek, hiszen a vendégigények szerteágazóak és ma már – a sokszor emlegetett gasztroforradalomnak köszönhetően – a balatoni vendégek jobban edukáltakká, tudatosabb vásárlókká váltak, azaz nem lehet mindenféle középszerű jóleszaz típusú étellel és a hozzátartozó kiszolgálással elintézni az igényeiket.

A modern, nemzetközi gasztronómiai kínálatot felvonultató éttermek mellett, egyre nagyobb kereslet mutatkozik a hagyományos, magyaros konyhát vívő helyekre, ahol értő módon nyúlnak a klasszikus magyar fogásokhoz, hogy a vendég számára meglegyen a nosztalgikus élmény, de maga a fogás maradéktalanul megfeleljen a 21. század követelményeinek.

Erre nagyon jó példa a csopaki Víg Molnár csárda, ahol a legnagyobb nyári rohamban is figyelmes a személyzet, a fogások hibátlanok, a nyári étlap tételei jól kombinálhatók, főleg, ha valaki nem egy hatalmas bográcsnyi halászlével kíván jóllakni. A hely halászleve ugyanis legendás, kétféle változatban kapható: ponttyal vagy harcsával és tányérnyi vagy bográcsnyi adag is kérhető belőle. Az étterem desszertválasztéka szintén megér egy próbát – a kitűnő főételek mellett – igényes és izgalmas édességekkel zárhatjuk az étkezést.

vigmolnarnyar.jpg

Nagyon kellemes meglepetés a Szentantalfán idén nyáron debütált Zsóka fogadója, amelynek árnyas tornácán ülve tényleg úgy érezhetjük, mintha a nagymama vasárnapi ebédjét ennénk, a húsleves szemet gyönyörködtető és ízletes, a pirított házi kenyérrel kínált padlizsánkrém lágy, de jellegzetes harmóniáit nem írja felül a majonéz, a túrógombócot szerencsére itt nem értelmezte túl senki, finoman rezeg a cukros tejfölbe ücsörögve, és a táblás ajánlatok szintén a szezont és a házias konyhát idézik.

zsokanyar.jpg

Ha desszertre vágynánk, akkor pedig Gyenesdiásra kell menni, a strandra vezető úton nyílt meg a környék legjobb cukrászdája, a Mónisüti. Kalmár Mónika süteményeit már hosszú ideje ismeri a Balaton-parti vendégek jelentős része, hiszen évek óta az ő finomságait kínálták a környék jobb kávézói. Idén végre elérkezett az idő, hogy Móni már ne mások számára termelje az elismerést, hanem az ő saját cukrászdájában kóstolhassuk végig a házias, gazdag ízvilágú, minőségi alapanyagokat felvonultató desszertjeit. A sütemények mellett kitűnő kávé is várja az ide érkezőket. A paleo süteményekben gazdag választékból kiemelnénk a különféle töltelékekkel választható rugelach-ot, illetve a karamellás kávés szeletet, valamint a szilvás pitét.

monisutinyar.jpg

Ha pedig nem csak paleo desszertekre, hanem cukormentes fagylaltra vágynánk, akkor a füredi korzón lévő Füredi Fagyizóban ilyet is találhatunk. A mentes tételek mellett a hely jellegzetes kínálatába tartozik a Tihanyi visszhang, a Füredi mákvirág, a vagy a citromlikőrrel ízesített, mandulával gazdagított joghurt fagylalt.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!