A cheddar sajt az angol gasztronómia egyik megkerülhetetlen tétele, amire valóban büszkék lehetnek a szigetlakók. A telt ízű, nagyon jó textúrájú sajt rendkívül széles választékában biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.
A cheddar – a legjobb olasz sajtokhoz és francia borokhoz hasonlóan - eredetvédett. Azaz ugyan a világnak számos pontján készítenek különféle cheddar jellegű sajtokat, de az igazi cheddart csak néhány megye sajtmesterei készíthetik. A valódi cheddar Cornwallban, Devonban, Dorsetben vagy Somersetben készülhet csupán.
Cheddar-történelem
A cheddar múltja a ködös Albion múltjába vész. Egyes feltételezések szerint már a kelták idejében meghonosodott a szigetországban, de amit már érdemben bizonyítani is lehet, az az, hogy a XII. században készítettek cheddart Angliában, hiszen II. Henrik király udvarának elszámolásában már találkozni vele. A cheddar a későbbiekben is meg-megjelenik az udvar beszállítói jegyzékében.
De nem csak az udvari kínálatban találkozni ekkortájt a cheddarral, ebben az időben már a piacokon is ott a helye.
A sajt készítésének metódusa a kezdetektől egészen az ipari forradalomig szinte változatlan maradt, majd ekkor – az amerikai és a skóciai termelés beindulása idején – születtek meg a modern sajtgyártás körülményei, aminek köszönhetően megnőtt a sajtkészítés volumene, és egyre többen kóstolták és szerettek bele a cheddarba.
A chaddar rövid idő alatt Amerika számára az egyik legnagyobb kedvencévé vált, mivel jól olvad, de nem folyik el túlzottan, így kitűnően alkalmazható a melegszendvicseikbe, és a mexikói ételek amerikai változataiban is igazi, új otthonra lelt a cheddar.
Hogyan lesz a cheddar?
A legenda szerint – ahogy a legtöbb gasztronómiai felfedezés – a cheddar születése is a véletlennek volt köszönhető, mivel egy háziasszony a tejet – ég tudja, hogy miért – egy barlangban felejtette, ahol az ott lévő mikroklímának köszönhetően a tejből izgalmas sajt született. Bár a legenda kedves, elég valószínűtlen, hogy így született volna az első cheddar.
Manapság nem barlangokban érlelik a sajtot, hanem jó vastag tejből készítik, állati eredetű oltóanyaggal oltják, a kicsapódó savót az alvadékról leöntik, megdarálják, majd alaposan kipréselik, formába teszik és kezdődhet az érlelés.
A cheddar érlelése fajtánként eltér, de annyit azért megállapíthatunk, hogy még a frissebb ízű változatok is 9 hónapot várnak a debütálásra. Az igazán érett cheddarokat pedig akár két éven át is érlelhetik.
A tömör, magas zsírtartalmú sajt állaga homogén, nem lyukacsos, nem márványos, egységes. Színezni gyakorta szokták, porrá zúzott fűszerekkel ízesítik, színezik sokszor a sajtot. Füstölt változatai is ismertek.
Cheddar a hétköznapokban
A cheddar nagyon jól illik egy sajttálra, de ha igazán jól szeretnénk felhasználni, akkor - az amerikaiak után szabadon – tegyük bele különféle gratinírozott fogásokba, használjuk melegszendvicsekhez, reszeljük rá a grillrács alá tolt húsokra, tésztafélékre, kenyerekre, pizzákra. Nem csak magában használhatjuk, mozzarellával, scamorzával vagy akár trappistával keverve is kitűnően felhasználható.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!