Receptfeltöltés
A legjobb karácsonyi sütemények
2017.12.06.
A legjobb karácsonyi sütemények
Szerző: Wessely Márta

Minden családnak van egy fix, tuti karácsonyi süteménye, amelynek receptje még a dédmama vagy a nagymama kézzel írott receptes könyvéből való, sőt olykor pont a dédmama vagy a nagymama az, aki évről-évre a családi ünnepi asztalra teszi ezt az emblematikus desszertet. Ahol nincs ilyen recept, az is könnyedén megtalálhatja a tökéletes süteményt a karácsonyi ünnepkör hagyományos desszertjei között.

Az ünnepi desszertek szinte mindegyike munkaigényes, cserébe hosszabb ideig eláll. A klasszikusok soklaposoknak jót is tesz az egy-két napos pihenés, hiszen ilyenkor ér össze a tészta és a töltelék.

Zserbó

A zserbó sikere megkérdőjelezhetetlen. Nem csak húsvétkor, hanem karácsonykor is visszatapsolt fogás, amelynek elkészítése türelmet és némi gyakorlatot igényel. A hagyományos zserbó sárgabarack lekvárral és dióval készül, amit étcsokoládé koronáz, de ettől az ízvilágtól el is térhetünk, ha a csonthéjas-lekvár felállást és az alapanyagok arányát megtartjuk. Nyugodtan kísérletezhetünk pisztáciás, mandulás vagy épp mogyorós zserbóval, amelyekhez használhatunk szilva-, meggy- vagy épp málnalekvárt. Az étcsokoládé bevonaton is kedvünkre variálhatunk, bár itt érdemes a kevésbé édes csokoládék mellett maradni, lévén a töltelékben sok a cukor.

Mézes krémes

A soklaposok közül a másik nagy karácsonyi kedvenc. A szalalkális tésztával készített sütemény kiadós vendégváró, a legjobb, ha elkészítés után 1-2 napot pihen egy hűvös kamrában vagy a hűtőben. A mézeskrémesben pihenő gazdag krém is könnyen alakítható, a főzött krém helyett mascarponeval vagy más krémsajttal is betölthetők a lapok. A fűszerezésen szintén kedvünk szerint változtathatunk, sőt egy kis mogyorós grillázst is készíthetünk, amit hűtés után apróra törve a krémbe keverhetünk. A roppanós grillázs nem csak extra ízzel, hanem plusz, izgalmas textúrával is gazdagítja a krémet és a süteményünket. A krém fűszerezésénél a mézeskalácshoz használt fűszerek széles tárházából válogathatunk.

Beigli

A magyar gasztronómiában a beigli a karácsony megkerülhetetlen alappillére. Sokféle módon készülhet, de leggyakrabban élesztős omlós tésztával dolgoznak a háziasszonyok, amibe főzött mákkrém, illetve diókrém kerül. A süteményt persze már tésztával is elkészíthetjük, kedvelt a kalácsszerűen könnyű tészta. A töltelékeken szintén módosíthatunk, nagy keletje van a marcipános, gesztenyés vagy épp szilvás beiglinek, de kakaós, csokoládés vagy épp pisztáciás változatban is gondolkodhatunk. A tölteléket könnyedén lazíthatjuk egy kevés párolt almával, ami nem viszi el az ízét, cserében laza, egyáltalán nem fújtós tölteléket eredményez.

A beigli márványossága szintén fontos kérdés, számtalan praktika kering, hogy hogyan is kell lekenni a tésztát, hogy valóban márványos eredményt kapjunk. Sokan esküsznek a csak fehérjével való lekenésre, míg mások szerint abban van a titok nyitja, hogy a lekenések között a habart tojásrétegnek tökéletesen meg kell dermednie, száradnia, csak úgy fog szép mintázatot kiadni a sütéskor.

Fatörzs

A francia karácsonyok süteménye - szezontól függetlenül - régóta jelen van a magyar cukrászok vitrinjeiben. A könnyed kakaós piskótába töltött vajas, krémes sütemény mutatós dísze lehet az ünnepi asztalnak. A kakaós vajkrémmel fatörzzsé változtatott tekercsre marcipán gombákat, manókat vagy akár egész téli életképet ültethetünk. A tészta és a töltelék ízesítését nyugodtan megváltoztathatjuk, a franciák is ezerféle Bûche de Noëllel készülnek az ünnepre. A fatörzshöz készíthetünk csonthéjasokkal gazdagított piskótatésztát vagy más, sajtkrémes alapokra is helyezhetjük a tölteléknek és dekorációnak szánt krémet.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!