Receptfeltöltés
150 éves az Auguszt cukrászda
2020.03.13.
150 éves az Auguszt cukrászda
Szerző: Wessely Márta

Ebben az évben, pontosabban május elején lesz 150 éve, hogy Auguszt Elek megalapította az Auguszt cukárszdát. Az igazán kerek évforduló nem csupán egyetlen ünnepi pillanatot érdemel, éppen ezért Auguszt Ibolya és József a 2020-as évben a Fény utcai cukrászdában számos módon megemlékeznek majd az alapításról.

Az ünnepségsorozat első elemeként egy, a család történetét feldolgozó kamarakiállításon mutatják be a cukrászdinasztia történetét, amelynek összeállításában nagy segítséget nyújtott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Az ünnephez méltó sütemények sora is megszületett, illetve születik folyamatosan, hiszen nem elég, hogy az A150 torta képében az évforduló külön desszertet kapott, de a jelen és a jövő generációja is megjelenik mostantól a kínálatban, az Auguszt gyerekek, és a már fél éves Auguszt unoka szintén egy-egy tényérdesszert formájában teszi teljessé az ünnepséget. Az ő édes jelenlétük mellé – az év folyamán – folyamatosan érkeznek majd az újdonságok, amelyek között nem csak desszertek, sütemények, hanem fagylaltok is lesznek.

auguszt1.jpg

A gyerekek ihlette tányérdesszertek nem csak azért különlegesek, mert egy alapvetően éttermi desszertformát honosítanak meg egy klasszikus cukrászdai környezetben, hanem azért is, mert az összetételük valóban tükrözi a gyerekeket, pontosabban az ízlésüket. Ebből a szempontból csak Edvárd Jonatán a kivétel, nála – 8 hónapos kora okán – még nem tudni, hogy mik a preferált ízek, így nevéből eredően egy csodálatos aranyalma jelképezi a család benne lelt örömét.

Olivér: Fehér csokoládés mangó mousse, étcsokoládé mousse, szárított csokoládé mousse 

Apollónia: Étcsokoládé mousse-szal töltött étcsokoládé gömb, sáfrányos sárgabarack ragu, szezámmagos korall

polli.jpg

Abigél: Banán mousse, tejcsokoládé zselé, karamellizált banán, maracuja kaviár, kakaómorzsa

 abigel.jpg

Jonatán: Fahéjas fehér csokoládé mousse, karamellizált almaragu, dulce de leche tükörbevonat, mogyorós ropogós

 jonatan.jpg

A150

Olívaolajos, citromos piskóta, tahini mousse, fügeragu, szezámmagos tahini bevonat

Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója beszéde, az ünnepi év megnyitóján:

Elegáns finomságok

Nyolc évvel ezelőtt már tisztelgett múzeumunk az Auguszt família nagysága előtt egy „ÉDES DINASZTIA” című kiállítással, ahol generációkon átívelően mutattuk be e tehetséges, törekvő és szorgalmas család példamutató munkásságát és korszakalkotó eredményeit a magyar cukrászatban. 

A recept máig nem változott. Végy egy dolgos családot, melynek tagjai nagy hittel és odaadással élik életüket és váltják valóra álmaikat. Add hozzájuk a történelem vérzivataros eseményeit és keverd el az egészet a baljóslatú hétköznapokkal és rosszakaratú irigységgel.  Mivel a tenni akarásnak sincsenek híján és mernek nagyokat álmodni, csak a történelem kataklizmái tudják kibillenteni őket a jól megérdemelt sikertörténetükből.  Azok viszont nagyon! Háborúk és bombázások, államosítás és kitelepítés, hogy a gazdasági világválságot ne is említsük – egyaránt tépázták a család gyarapodását, sőt olykor már-már a reménytelenségbe taszították őket. De úrrá lenni semmi nem tudott rajtuk!  Újra és újra talpra álltak, sőt mi több a csúcsra jutottak a saját szakmájukban, aminek persze a nagyközönség, vagyis mi, a vendégek voltak mindig is a legfőbb haszonélvezői.  A „czúkorka” készítéstől a legszofisztikáltabb tortákig 5 nemzedéken és 150 éven át vezetett az út, melyben ott izzik a magyar történelem, de mindig beragyogja és felülírja az a mosoly, ami a vendégeknek feltétlenül kijár a finomságok és a jó szó mellé.

Mert a kedvesség az ünnep velejárója! Cukrászdába menni pedig mindig egy ünnep: legyen az egy röpke betérés egy finom kis kávéra, egy szívdobogtató randevú a választottunkkal, egy teázgatás az édes illatok csábításában – majd csak megkívánunk egy krémest vagy egy indiánert.  

Jó helyen járunk, mert az Auguszt család minden egyes tagja folyvást keresi a kedvünket és kényeztet minket mindörökké! Ámen.

 

Kiss Imre

a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!