Receptfeltöltés
Ringlót vegyenek!
2019.08.06.
Ringlót vegyenek!
Szerző: Wessely Márta

Az augusztusi piacra már észrevétlenül bekúsznak az ősz kincsei. A kései málna mellett megjelenik a körte, a savanykás falatnyi nyári almák mellett már tisztesebb példányok mosolyognak, és az ősz csalhatatlan jelen – a darazsak mellett – a szilva és a ringló feltűnése a választékban.

A ringlóval sokan hadilábon állnak. Amíg a szilvánál oly egyértelmű, hogy mi mindenre alkalmas, hogyan használható fel és hogyan tartósítható, addig a ringló esetében ezek – a közel azonos felhasználási módok – sokszor fel sem merülnek.

A számtalan színben pompázó, magját nehezen adó, érettem nagyon puha és rendkívül édes gyümölcsről azonban kár lemondani.

Ringló történelem

A ringló nagyjából az 1500-as évek óta van jelen Európa gasztronómiájában, illetve akkor jelent meg – francia közvetítéssel – az eredetileg Kis-Ázsiában őshonos gyümölcs, majd vált az évszázadok alatt teljesen hétköznapi, közel elfeledett terméssé. A legenda szerint a francia, Bretagne-ban élő hercegné - akik később királynévé vált - nagyon megszerette ezt az édes, apró gyümölcsöt, amelyet – feltételezhetően az ő tiszteletére – kereszteltek el Reine Claude gyümölcsre. A magyar ringló szavunk jó eséllyel a Reine Claude német változatának tökéletes félrehallásából született.

Ringló a magyar gasztronómiában

Az elnevezést felhasználás is követte, a XIX. század végére megvetette a lábát a ringló a magyar nyelvű szakácskönyvekben , ahol többféle felhasználási módot is javasoltak. Dobos C. József szerint a ringló alkalmas befőttnek, nagyon jól teljesít különféle friss, gyümölcsös süteményekben. Magyar Elek fél évszázaddal később megjelent remekművében, az Ínyes mesterben ugyancsak megemlékezik a ringlóról, több ringlóval készülő receptet találni a gyűjteményben, amelyek egy része – nem meglepő módon – a gyümölcs befőzésére vonatkozik, szirupban, dzsemként vagy épp lekvár formájában.

Ringló a konyhánkban

A ringlót azonban nem érdemes csak a kamra polcára száműzni, hanem – a szilvához hasonlatosan – bátran főzzünk, süssünk vele. A ringlóból nagyon finom hideg gyümölcsleveseket készíthetünk, friss, fűszeres lekvárokhoz, chutneykhoz használhatjuk fel lédús, édes húsát, a kevésbé érett példányokból savanyíthatunk is egy kicsit a hétvégi grillezésekhez.

Nagyon jól muzsikál a ringló a különféle kevert tésztás gyümölcsös süteményekben, pitékben, pohárkrémekhez is dukál, sőt joghurthabot, túrókrémet vagy akár fagylaltot, parfét is készíthetünk vele. A ringló nem csak önmagában adható süteményekhez, nem csak egymagában lehet belőle lekvár, befőtt vagy épp az étkezést indító leves, hanem körtével, almával, szilvával társítva szintén felhasználhatjuk. Édes, laza szerkezetű húsa mellé pont jól passzol a savanykásabb, rostosabb textúrát magáénak tudható alma, amivel levesben, süteményben vagy épp egy reggeli smoothieban is kitűnő partnerek.

A ringó fűszerei

A ringlót a süteményeinkhez használt fűszerrepertoár bármelyik tagjával nyugodtan ízesíthetjük, kifejezetten jól áll neki a fahéj, a szegfűbors, a szegfűszeg, a kardamom, vagy épp a szerecsendió, de egy cseppnyi vanília szintén finoman emel az ízén.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!