Receptfeltöltés
Mire jó a lime, a zöld citrom?
Mire jó a lime, a zöld citrom?
Szerző: Wessely Márta

Téli főszezonnak köszönhetően nem csak narancs-, mandarin- és citromdömping van, hanem sok lime közül is válogathatunk.

Lime történet

A zöld citrom trópusi és szubtrópusi éghajlaton, feltehetően Délkelet-Ázsiában őshonos fák termése, amely arab kereskedőknek köszönhetően jelent meg először a Közel-Keleten, majd Egyiptomban, Észak-Afrikában. Később, a középkorban - a mór közvetítésnek köszönhetően - már Dél-Spanyolországban is megjelent, majd szinte egész Dél-Európában ismertté vált.

Története összefonódott a citroméval, 1493-ban Kolumbusz második útján jutott az Újvilágba, ahol a Karib-térségben hamar el is terjedt, mivel az itteni éghajlat kedvezett a gyümölcs termesztésének.

Lime a konyhában

  • A lime-ot sokféleképp felhasználhatjuk, a hagyományos mexikói, vietnámi és thai ételek mellett, nagy szerephez jut a gyümölcs a karib konyha fogásaiban is.
  • A lime ideális különféle húsok pácolásához. Ehhez nem csak levét, hanem héját is felhasználhatjuk. Ezzel a citrussal ugyancsak jól pácolhatók, ízesíthetők a különféle zöldségek is.
  • A salátákhoz szintén tökéletes választás a lime. A limelé és az extra szűz olívaolaj jó alapja lehet számos salátaöntetnek, kevés zúzott fokhagymával, frissen tört fekete borssal és egy kevés sóval ízesítve. Ha nem szeretnénk külön öntetet készíteni zöldsaláták, tésztasaláták esetén szintén jó választás a frissen facsart limelé.
  • Lime levét vagy vékonyan – a fehér részek nélkül – vágott héjából kinyomott olajokkal is ízesíthetjük, illatosíthatjuk az ételeinket. A faszénen vagy serpenyőben sütött húsokhoz, halakhoz ideális.
  • A vékonyan lehúzott limehéj tökéletes a krumpliköretekhez, friss főzelékeinket is pikánssá tehetjük vele. Kifejezetten jól illik a zöldbabhoz, spárgához, karfiolhoz, brokkolihoz és csicseriborsóhoz.
  • Zöldséges, húsos levesek savanyítására is alkalmas a lime.
  • A lime jó barátságot ápol az avokádóval, érdemes az avokádós ételekbe egy kevés friss limelevet vagy frissen lefejtett héjat tenni.
  • A lime levét adhatjuk rizses ételekhez, a marokkói konyha fogásaiban szintén jó helyen van.
  • Vékonyra szelt zöld citrommal ízesíthetjük a halainkat, a roston vagy tepsiben sütött halak bőrére vagy belsejébe ugyancsak helyezhetünk néhány szeletet.
  • A lime kitűnő ízesítője lehet a desszerteknek. A nyári időszakban fagylaltokban, parfékban, a különféle szörpökben, kompótokban, gyümölcsös levesekben kaphat helyt, de készíthetünk belőle likőrt, lekvárt, héját tehetjük tésztába, különféle krémekbe.
  • A lime nagyon jól passzol a túrós, krémsajtos desszertekhez, íze jól kombinálható a többi citrussal.
  • Limonádék, gyümölcsös és alkoholos italok, koktélok elengedhetetlen tartozéka a lime.
  • A Közel-Keleten teaként és fűszerként használják a szárított zöld citromot.

zold-turmix-smoothie-avokado-banan.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!