Receptfeltöltés
Konyhánk fűszerei: zsázsa
2019.03.10.
Konyhánk fűszerei: zsázsa
Szerző: Wessely Márta

A tavasz friss zöld hangulatát egy kevés zsázsával rögvest a konyhánkba csempészhetjük. A zsázsa tipikusan az a fűszernövény, amit otthon is könnyedén termeszthetünk magunknak. Szapora, magról ültetve hamar megjelennek az első mustáros, fűszeres ízű levélkék, amelyeket érdemes azonnal lecsípni, és a következő szendvicsre vagy salátára rászórni.

A zsázsa történelme

A zsázsa Ázsiából, annak délnyugati részéről származik. Kínában már az időszámításunk előtt 1500 évvel nagy népszerűségnek örvendett, s Ázsiából hamar elterjedt Európa irányába is, ahol szintén gyorsan felfigyeltek rá. Már az ókorban több helyütt hivatkoznak erre a növényre, amelyet a perzsák, az egyiptomiak, a görögök és nekik köszönhetően – természetesen – a rómaiak is boldogan fogyasztottak, leggyakrabban salátákba keverve.

A leírások nem csak érintőlegesen említik meg a zsázsát, az ókor egyik elismert mezőgazdásza, Columella a De re rustica könyvében külön fejezetben ír a növény termesztésének mikéntjéről is.

Zsázsa, az egészséges

A Birodalom bukását követően az egykori római gyarmatok közül főleg a déli vidékeken nem tört meg a zsázsa népszerűsége, ekkortájt a spanyolok már nem csak az íze miatt fogyasztották a zsázsát, hanem az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt is. A mustáros, tormás ízjegyekben gazdag növény jó élénkítőszernek bizonyult.

A zsázsát ezen kívül skorbut ellen vetették be, külső hámsérülések, rovarcsípések enyhítésére alkalmazták, belsőleg az emésztőszervi panaszok mérséklésére, az étvágytalanság leküzdésére használták, természetesen a konyhai szerepkörének betöltése mellett. A zsázsa levelei mellett a magjait is előszeretettel fogyasztották, ízesítőként és orvosság gyanánt egyaránt.

A zsázsa egyébként megszolgálta a hírnevét, viszonylag magas C-vitamin tartalma mellett A-, B-, E- és K-vitaminban gazdag, valamint mangán, réz és kalciumtartalmán túl, említést érdemel még a benne található nagyobb mennyiségű vas is, azaz kismamáknak és anémiásoknak szintén javasolt a mértékletes fogyasztása.

Zsázsa a konyhában

A zsázsa egészen friss hajtásai – ahogy már az ókorban is tudták – a salátákban vannak igazán otthon. A tavaszi, húsvéti fogások mellé tökéletesen passzol a tormára, mustárra emlékeztető falatnyi friss zöld, amelyet nem csak a boltban szerezhetünk be, hanem otthon magunknak szintén termeszthetünk.

A zsázsa valóban kitűnő fűszere az ételeknek, legjobban akkor járunk, ha úgy használjuk fel, ahogy a csírákat vagy például a rukkolát szoktuk. A zsázsa tökéletes partnere a húsvéti fogásoknak, könnyedén megbolondítható vele egy sósra hangolt sárga túró, friss körözött vagy épp tojássaláta, tojáskrém. De a sonkatekercshez készített tormakrémet is feldobhatjuk – ízben és látványban egyaránt – egy kevés zsázsával.

A zsázsát krémlevesként ugyancsak elkészíthetjük, vagy bármilyen zöldséges tavaszi krémlevest megbolondíthatunk egy maréknyi friss zsázsával, ha pedig túl sok teremne, akkor egyszerűen fagyasszuk le.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!