Receptfeltöltés
Konyhánk fűszerei: Turbolya
2019.03.08.
Konyhánk fűszerei: Turbolya
Szerző: Wessely Márta

Van az a pillanat, amikor a tél egyszer csak mögöttünk marad, és félénken, szelíden megjelenik a tavasz. Ilyenkor már nem kell a sütőtök, elég volt a narancsból, friss, a tavasz ígéretével teli zöldségekre, ízekre vágyunk. Ekkor siet segítségünkre a turbolya.

Turbolya történelem

A turbolya a Kaukázus vidékéről származik, ám azt, hogy mikor jelent meg ebben a térségben, sajnos nem tudjuk, de annyi bizonyos, hogy az ókorban már ismert és kedvelt zöld volt, amelyet szívesen fogyasztottak a perzsáktól, az egyiptomiakon át a görögökig. A turbolya ezek után – mint annyi más alapanyag – a rómaiak szívét, gyomrát is meghódította, előszeretettel forgatták bele salátákba, adták különféle zöldséges fogásokhoz, többek között azért is, mert – a korábbi lelkes fogyasztókkal ellentétben – ő már a turbolya egészségre gyakorolt jótékony hatásait is szem előtt tartották.

A turbolya jótékony hatásainak köre az ókorban és a középkorban is elég tág határok között mozgott. A rómaiak még az éles ész megőrzése céljából fogyasztották, a középkor embere már a ragályos nyavalyák ellen ette a turbolyát. A XVII. századig azonban semmilyen tudományos munka nem foglalkozott a turbolya egészségre gyakorolt hatásával, ekkor azonban a kor botanikusai felfigyeltek a növényre.

A növényt korábban a csuklástól a bőrfeszesítésen át, rosszkedv és gyomorbántalmak ellen is bevetették, belsőleg és külsőleg is számtalan betegségre, tünetre alkalmazták.

Ma már tudjuk, hogy a turbolya valóban alkalmazható a gyomorbántalmakra, és bizony a külsőleges bőrproblémák enyhítésére szintén alkalmas.  A turbolya számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, B-, C- vitamint találni benne, valamint mangán, magnézium, szelén, réz, foszfor, cunk, vas és kalcium is található a sárgarépa zöldjére erősen emlékeztető növényben.

Turbolyát az ételeinkbe!

A turbolya számos konyhának kedvelt fűszere, alapanyaga. Legismertebb talán a franciák turbolyához – mint fűszerhez - való kötődése, de a skandináv vidékeken szintén ismert és szeretett alapanyag, amelyet gyakorta kevernek salátákhoz.

A tavasz, a húsvéti időszak jellemző fűszerére több módon tehetünk szert: vagy nagyobb hiperszuperekben kaphatunk, vagy mi magunk is termeszthetünk.

Ha szeretnénk hosszabb ideig megőrizni a turbolya ízét, egyedi karakterét, akkor a friss zöldfűszert olajba téve tároljuk, lehetőleg napfénytől védett, hűvös helyen. Az otthoni termesztés sem igényel különösebben nagy kertészeti ismereteket, kis ládában, cserépben nevelhetünk pont annyi friss turbolyát, amennyit a háztartásunk megkíván.

A turbolya nagyon jól alkalmazható különféle krémekben, levesekben, ragukban, ezen kívül kifejezetten jól illik a tojásos fogásokhoz, húsok közül leginkább a halakat és a fehér húsokat érdemes vele fűszerezni.

A tavaszi zöldségekhez szintén javasolt kipróbálni, a friss spárga mellé tökéletes, főleg, ha egy posírozott tojást kínálunk hozzájuk feltétként. A rokon sárgarépa mellé szintén adható, a sóskát, spenótot ugyancsak ízesíthetjük vele. Önmagában is remek, de a friss snidlinggel, a tavaszi zsázsával elkeverve egyértelműen az új évszak illatát hozza el a tányérunkra.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!