A hagymacsalád legkisebb tagja, Benjáminja a snidling, amely a téli fűszerválasztékunk egyik kedvelt eleme. A snidling jól bírja a konyhai létet, a boltban kapható, cserepes metélőhagyma meghálálja a gondoskodást, és akár hetekig, hónapokig kínál finom, hagymás-zöldes ízt a fogásainkhoz.
Snidling a történelemben
A snidling egy olyan hagymafajta, amely Amerikában, Európában és Közép-Ázsiában egyaránt őshonos. A növényt közel 5000 éve ismerik és használják, latin neve a már lelkes snidlingfogyasztó görögök által adott elnevezésből származik. A görögök után a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Bár nem számít gyógynövénynek, de a rómaiak égési sérülések, torokfájás ellenszereként is alkalmazták az egyébként gazdag beltartalmú metélőhagymát. A konyhában ugyancsak előszeretettel használták különféle mártásokhoz, illetve húsokat, tojásos ételeket ízesítettek vele. Az ókor múltával a snidling használata nem süllyedt feledésbe, a középkorban is gyakorta használták a gasztronómiában a snidlinget.
Egészséges metélőhagyma
Bár nem gyógynövény, a snidling – akárcsak a fokhagyma vagy az újhagyma – igen gazdag beltartalommal bír, számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz. A metélőhagyma gazdag A-, B-, C- és K-vitaminban, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot és kolint ugyancsak tartalmaz. A kolin nagyon fontos, de kevéssé ismert tápanyag, amely segít az alvásban, a tanulásban, és élesen tartja az elménket. Emellett jótékonyan hat a snidling a csontokra, és több kutatás bizonyítja, hogy a metélőhagyma fogyasztásával megelőzhető a gyomorrák.
Snidling a konyhában
A snidling használatának egyetlen titka van: frissen kell vele dolgozni. Azaz se nem érdemes szárítani, se fagyasztani, sőt főzni sem, a metélőhagyma úgy adja a teljes ízvilágát, ha a kész ételt szórjuk meg a friss fűszerrel.
A metélőhagyma nagyon jó barátja a tojásételeknek, adható rántottához, omletthez, főtt tojásból készített töltött tojáshoz, lehet vele tojáskrémeket ízesíteni, de kitűnő választás, arra is, ha a kész rakott krumplit szeretnénk még valamivel megfűszerezni. A tojás mellett ugyanis a krumpli a másik nagy barátja a snidlingnek, szinte minden krumplis ételhez passzol, a parázsburgonyától a krumplipürén, burgonyasalátán át egészen a különféle krémlevesekig.
A snidlinget mártásokhoz, krémekhez, fűszervajakhoz is adhatjuk, ez utóbbi jó módja a snidling rövidtávú tartósításának. A vaj mellett más tejtermékekkel is összekapcsolható, a friss sajt, túró, juhtúró, tejföl, kefir szintén jó muzsikál egy kis snidlinggel megszórva. A húsos, zöldséges ragukat is fűszerezhetjük metélőhagymával, a magyaros konyha mellett a nemzetközi gasztronómia fogásait is nyugodtan ízesíthetjük vele.
A francia konyhában az egyik kedvelt zöldfűszere, arrafelé a tenger gyümölcseihez szokás adni, a halak mellett gyakorta fűszerezik a garnélarákot egy kis snidlinggel. A krumplis ételeknél szintén sokszor használják, illetve a tésztaételeiket is rendre ízesítik vele. Virágát saláták ízesítésére, díszítésére szokták felhasználni.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!