Receptfeltöltés
Konyhánk fűszerei: sarkantyúka
2019.04.22.
Konyhánk fűszerei: sarkantyúka
Szerző: Wessely Márta

Ez a szép, kerek levelű zöld és színes virágai ma már szinte csak és kizárólag ehető dekorációként szolgálnak a gasztronómiában. Nem véletlen, hiszen nagyon mutatósak, de a sarkantyúka messze több mint egy falatnyi szépség.

Amerikából jöttem…

A sarkantyúka az Újvilágba érkező hódítóknak köszönhetően jelent meg Európában. Az Andokban őshonos növényt a helyiek nagyon szerették, sokféle módon hasznosították, fogyasztották és gyógyítottak is vele. Az európai megjelenését a gyógyításban otthonosan mozgó szerzeteseknek köszönhette, akik az újvilági missziójuk teljesítése alatt nem csak az igét hirdették, hanem azt is megfigyelték, hogy a helyiek mivel gyógyítják egymást, magukat. Így figyeltek fel a sarkantyúkára, amely nagyjából a 17. század közepén vált elfogadott, ismert növénnyé Európában, ahol nagyon hamar felfedezték, hogy milyen sokféle betegségre használható, és arra is rájöttek, hogy sarkantyúka még ehető is.

A sarkantyúkát leggyakrabban salátaként kínálták, nem csak leveleit, hanem bimbóit szintén fogyasztották, de dekorációs célokra ugyancsak előszeretettel használták. A botanika szerelmesei ezer és egy nemesített sarkantyúkát alkottak, a gazdálkodók a rovarok, kártevők távoltartására használták,  a gyümölcsfák közelében májusban elhintett nagyobb magok hamar szárba szökkentek és távol tartották a kártevő tetveket, ezen kívül gyakorta ültették a burgonya és a paradicsom mellé, mivel ezeket szintén megvédte a kártevőktől.

De nem csak a paraszti kertekben, veteményesekben, hanem még a Versailles-i udvarban is bele lehetett futni egy-egy sarkantyúka ágyásba. A szapora, könnyen termeszthető sarkantyúka mindenki kedvencévé vált.

Sarkantyúka az egészséges

Ahogy már az ehető növényektől megszokhattuk, a sarkantyúka beltartalma szintén igen értékes, fűszeres ízű levele és virága nem csak élvezeti célokat szolgál, hanem jót tesz a szervezetünknek, hiszen magas vitamintartalommal és ásványi anyag tartalommal (kálium, vas) rendelkezik, antiszeptikus hatású, roboráló szer, amellyel húgyúti fertőzéseket, légzőszervi problémákat, hörghurutot, illetve arcüreggyulladást is kezeltek. Kivonatát hajápolásra szintén szokás használni, csökkenti a fejbőr gyulladását, ezáltal gátolja a korpásodást, illetve elősegíti a hajnövekedést.

Sarkantyúka a tányéron

A fűszeres ízvilágú leveleket, virágokat leggyakrabban salátákba keverve kínálják, de krémlevesekhez, főfogások mellé, sőt bizonyos tányérdesszertekhez ugyancsak jól illeszthető. A savanyított, a kapribogyó helyettesítésére tökéletesen alkalmas bimbókat szintén salátákhoz szokás adni, ezek fogyasztásával azonban csínján kell bánni, mivel magas az oxálsav tartalmuk. A friss, megmosott leveleket körözöttes vagy vajas kenyéren szintén fogyaszthatjuk, de adhatunk mellé zeller vagy retket, ezekkel nem csak a tányéron, hanem a konyhakertben is jól együttműködnek, a zeller és retek mellé ültetett sarkantyúka fokozza ezeknek a zöldségeknek az ízét.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!