Már az ókori Rómában nagy keletje volt ennek a zöld fűszernek, amellyel könnyedén helyettesíteni lehetett a méregdrága és nehezen beszerezhető fekete borsot. Manapság kicsit megfakult a csombor egykori dicsfénye, holott kitűnő ízesítő, amit kár kihagyni a repertoárunkból.
A borsfű, pereszlén vagy csombord néven is ismert fűszernövény nem áll messze a konyhánktól, az erdélyi gasztronómiában kiemelt jelentőséggel bír.
Borsika az ókorban
A borsikafű körül az ókorban egyfajta misztikus köd lebegett, egyrészt afrodiziákumnak tartották, másrészt úgy gondoltál, hogy - a jótékony hatásai miatt is kedvelt növény - a szatírok gyógynövénye. Ezek bőven elég okot szolgáltattak arra, hogy szerelmi bájitalokhoz, varázslatokhoz minden esetben a borsikafű vélt – vagy valós – erejét hívják segítségül. De azért a rómaiak is rájöttek, hogy nem csak a szerelemben, hanem a gasztronómiában ugyancsak helye van a csombornak, előszeretettel használták számos fogáshoz, halas ételekhez és a híres, neves erjesztett halszószukat, a garumot szintén – többek között - borsikafűvel ízesítették.
Borsika és a művészek
A borsikafű megihlette a korok nagy művészeit is. Az ókor egyik legnagyobb költője, Vergilius megemlékezett róla, majd jó néhány évszázaddal később Shakespeare mester is - a kor egyik népszerű gyógynövényeként - megemlítette a borsikát a Téli regében.
Borsika az egészséges
Már az ókor óta tudta az emberiség, hogy a csombor hasznos a különféle emésztőszervi problémákra, de a gyomor és bél panaszain kívül a csomborból főzött tea, esszencia nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható volt, különféle bőrpírok, csípések, sebek kezelésére használták, ami nem véletlen, mivel a csombor antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal bír.
A gyomorra gyakorolt jótékony hatása valóban szerteágazó, a kólikától, a hasmenésig számos probléma enyhítésére alkalmas. Szárítva pedig tökéletes fűszernövény, amely nem csak alkalmas a bors helyettesítésére, hanem kíméletesebb is a gyomorral, mint a fekete bors, azaz nem csak hiány esetében válthatjuk ki vele a fekete borsot, hanem akkor is, ha gyomorkímélőbb étrendet kívánunk tartani.
A borsikafűnek kitűnő partnere számos zöldfűszer, nagyon jól muzsikál a kakukkfűvel, de mentával, petrezselyemmel, rozmaringgal, oregánóval, majorannával, kakukkfűvel, zsályával is keverhető. Felhasználása sokrétű, szinte minden borssal készített ételben megállja a helyét, de a grillre szánt pácolt húsokhoz szintén kitűnő, zöldséges fogások közül a káposzta és a gomba, valamint a csicseriborsó, bab alapú ételekhez érdemes kipróbálni. A paradicsomhoz különösen jól passzol, a megszokott fűszerezésen túl, próbáljunk meg a paradicsomos fogásainkba egy mokkáskanál szárított csombort is tenni.
A csombort savanyított, becsinált ételekhez, levesekhez úgyszintén adhatjuk, a klasszikus tárkony-majoránna párost trióvá bővíthetjük egy kevés csomborral.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!