Receptfeltöltés
Konyhánk fűszerei: Babérlevél
2019.01.10.
Konyhánk fűszerei: Babérlevél
Szerző: Wessely Márta

A klasszikus raguk, húsos és zöldséges egytálak elmaradhatatlan fűszere a babér, amelynek titka a mértékletességben rejtezik, amivel a fogásainkhoz adjuk. Már néhány levélnyi babér kellemes aromát kölcsönöz a fogásainknak.

Babér az Olymposzon

A babérlevél története az Istenek hegyén kezdődött, egy szerelmi cívódással. Apollón, aki nem csak a költészet, hanem a gyógyítás istene is volt, szerelmével üldözött egy nimfát, Daphne-t. A nimfa nem szerette volna az istenséget kikosarazni, így egyetlen menekülési lehetőségnek az látta, ha a hegyet övező babérerdők egyik fájává változik. Zeusz fia azonban meglelte, s emlékére szentté avatta a babérfákat, maga pedig babérágakból font koszorút tett fejére, hogy így őrizze meg szerelme emlékét.

Ekkor kezdődött a babér diadalmenete.

Természetesen már a görögök előtt ismert volt a babér, amely Kis-Ázsiából származik. A növény az ókorban hamar meghódította a Földközi-tenger vidékét, megízesítve a különféle ragukat, halas fogásokat, és epebántalmakat orvosolva.

A görögök azonban új minőséget adtak a babérnak. Szentté avatták, a dicsőség, a győzelem hirdetője lett, nem csak a görög, hanem a római kultúrában is – azonos jelentéstartalom mellett - fontos szerephez jutott.

A babér nem csak egyfajta ómen és jól használható fűszernövény, gyógynövény volt, hanem az ókori jósdák elengedhetetlen tartozéka is. Enyhe narkotikumként megalapozta a leveleket rágó vagy azok füstjét belélegző papnők transzba kerülését, így segítve a jóslást. Később rontás ellen használták, számos kacskaringós összefüggést követve egyértelműnek látszott, hogy a babér véd a villámlástól és a szemmel veréstől is, így gyakorta díszítette babérkoszorú a római hajlékok bejáratát.

A gyógyászatban szintén nagy hasznát vették a levélnek, amely nem csak az epére gyakorolt hatékony hatásával vívta ki az elismerést, hanem nagyon jól kezeltek vele számos más emésztési problémát, puffadást, gyulladást. Termésének cineole olajával kenőcsöket készítettek, amelyeket sikerrel használtak reumás fájdalmak enyhítésére, illetve zúzódások, csípések, ficamok gyógyítására.

Az ókori szemmel verés a középkorra a szellemek elűzésére módosult, bent tartva ezzel a babért a házban, amely nem csak a gonosz szellemekkel, hanem a konyhai kártevőkkel is felvette a harcot.

Babér a konyhában

Az ókor óta fix és megkérdőjelezhetetlen helye van a babérlevélnek a háztartásokban és ez alól ma már a magyar konyha sem kivétel. A francia Bouquet Garni oszlopos tagja, a görög és olasz konyha se lenne meg nélküle és mi is előszeretettel használjuk, főzelékeinkbe, leveseinkbe, raguinkba gyakorta kerül 2-3 levélnyi ízletes babér. A zöldségek mellett a húsoknak, halaknak is jó ízesítője ez a fűszer, nem csak főzni érdemes vele, hanem a különféle pácokban is ott a helye a babérnak. Vadakhoz nagyon jól illik ez a fűszer, illetve savanyúságok mellé is érdemes egy-egy levélkét betűzni.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!