Receptfeltöltés
Camembert, a franciák emblematikus sajtja
2019.01.26.
Camembert, a franciák emblematikus sajtja
Szerző: Wessely Márta

Ha megkérdeznek minket, hogy melyik sajt köthető a francia nemzethez, jó eséllyel a klasszikus camembert fog eszünkbe jutni. A magyarok által is régóta kedvelt lágy, penészes sajt valóban jól illusztrálja a sajtban gazdag gallok gasztronómiáját, igaz, amíg nekünk emblematikus, addig nekik egy csak a sok közül.

Camembert-történelem

A camembert története nem tekint olyan régre. A XVIII. század és a XIX. század fordulójának környékére, a nagy francia forradalom idejére datálható a sajt megjelenése, első körben a normann területeken bukkant fel ez a típusú sajt, majd a császárság évei alatt elterjedt, olyannyira, hogy egy idő után nem csak a kontinensen vált ismertté, hanem a britek is előszeretettel rendeltek belőle nagyobb mennyiségeket.

A forradalom zavaros idejében létrejött, majd Napóleon uralkodása alatt kiforrott sajthoz számtalan történet kötődik, a legismertebb és a történelem által igazolt a Brie környékéről származó Charles-Jean Bonvoust abbé és a Camembert-ben élő Maria Harel története, amely szerint a forradalom szele elől menekülő abbé a saját falujában kitanult technológiát adta tovább szállásadójának, így teremtve meg egy új kategóriát a lágy, nemes penészes sajtok piacán.

Frissen vagy éretten?

Nagy kérdés. A camembert több érési fázisában is fogyasztható. A még friss sajt egy egészen más minőséget, állagot képvisel, aminek vannak elkötelezett hívei és olyanok is akadnak, akik kifejezetten az érett vagy olykor a túlérett camembert sajtot tartják az igazinak. Ez az eltérés régóta jelen van a sajt történetében, a kezdetekkor ugyanis a franciák még frissen, félig éretten fogyasztották és kedvelték meg a sajtot, az angolok, a gondos fadobozos csomagolás és megfelelő tárolás, valamint az egyre megbízhatóbb és gyorsabb vasúti közlekedés ellenére csak akkor jutottak ehhez a sajthoz, amikor már igen jól megérett.

Érdemes a camembert mind két állapotában megkóstolni. A friss sajt sokkal jobban felhasználható főzéshez, lehet rántani, sajtgolyót készíteni belőle, vagy egyszerűen fokhagymával, rozmaringgal megtűzdelve megsütni, míg az érettebb sajt a sajttálon, hidegtálakon mutat jobban, sör- vagy borkorcsolyaként kínálva, lehetőleg szobahőmérsékleten.

Hogyan készül a camembert?

Az eredetvédett sajthoz normadiai teljes tehéntejet kell használni, amelyet a hagyományos eljárások során a megfelelő enzimmel beoltanak, az alvadékot formázzák, majd besózzák, nemespenésszel kezelik és minimum egy hónapig érlelik.

Hogyan fogyasszuk?

A camembert leggyakrabban reggelire vagy vacsorára kínáljuk, esszük, de főétkezéseink fogásait is készíthetjük vele. Kevés apróra kockázott camembert sajtot tehetünk a különféle sós krémleveseinkbe, nagyon jól passzol a hagymaleveshez, fokhagymás krémleveshez, a sütőtökleveshez, brokkolival, karfiollal szintén remekül működik. Vékony szelet camembert kerülhet a sütni kívánt szárnyasok bőre alá, a vargányás rizottó befejező lépése lehet egy kevés camembert belekeverése, amitől elképesztően krémes és még ízesebb lesz a végeredmény.

A camembert olvasztva szintén kitűnő, melegszendvicsekben, a franciák kedvenc croque monsieur szendvicsében, különféle fondüe-kben, illetve racletthez vagy épp a nyári grillezéseinkhez is kipróbálhatjuk. Nagyon finom a grillezett, camembert sajttal töltött portobello gomba.

Ahogy már korábban szó esett róla, a friss sajt könnyedén és jól panírozható, más sajtokkal összeboronálva hideg vagy sült sajtgolyónak szintén kitűnő, illetve magában vagy kenyérkoszorúba sütve egyfajta fondüe-ként is megállja a helyét.

A camembert a sajttálakon megkerülhetetlen. Nagyon jól passzolnak hozzá a csonthéjasok, kevés méz vagy balzsamecet, de almával, körtével vagy sárgadinnyével is kitűnő.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!