Receptfeltöltés
Az erő legyen veled - Chili
2019.02.19.
Az erő legyen veled - Chili
Szerző: Wessely Márta

A chili szenvedély – állítják a rajongói, akik számtalan formában választják szinte bármilyen fogásukhoz a megfelelő ízt, fűszert, a chilit. Már régóta nem csak az adott, autentikus konyha részét képezi a sokszor méregerős paprika, hanem plusz ízesítőként van jelen a mindennapjainkban.

Az utóbbi évek változásait a magyar chilitermelők megjelenése is jól mutatja, több, erre szakosodott kisvállalkozót is elbír a chilirajongó magyar piac. A chili rendkívül megosztó alapanyag, amelynél az íz mellett pont ugyanolyan fontossággal van jelen az erő is.

Chili történelem

Ahogy az köztudott, a chili az amerikai kontinens gyermeke, amely a déli részeken, illetve Közép-Amerikában őshonos. Európai ismertségét a nagy felfedezőknek köszönheti, nagyjából a XVI. század első harmadában debütált az öreg kontinensen, majd Ázsia felé vette az irányt, ahol elképesztő népszerűségre tett szert, olyannyira, hogy ma már ez a kontinens látja el a világ jelentős részét kellő erősségű chilikkel.

Újabb és egyre erősebb chilik születnek

Az eredetileg megismert fajtákat ugyanis itt, Ázsiában tovább nemesítették, s ahogy nőtt a népszerűsége a növénynek, úgy születtek az újabb és újabb hibridek. Nem meglepő módon az ízeken kívül a csípősség fokozása is szerepet játszott a nemesítési folyamatokban, az indiaiak fejlesztése, az abhut Jolokia sokáig számított a világ legcsípősebb chilijének, a Scoville-skálán bőven az egymillió felett található a csípőssége (a csípősebb magyar paprikák ezen a skálán az 1500-2500 közötti értékeket érik el).

A lista tetején azonban folyamatos a változás, a nemesítések most is zajlanak. Ezt jól példázza, hogy az abhut Jolokia 2011 óta már nem számít a legerősebb paprikának, mivel jött a Naga Viper chili, a maga közel 1,4 milliós erősségével, majd a Carolina Reaper, amely már dupla olyan erősre sikeredett, mint az abdut Jolokia, és a jelenlegi trónkövetelő, a skála 3 millió fölötti területein mozgó Pepper X, amelyet az ugyanannak az Ed Currie-nek köszönhet az emberiség, aki a Carolina Reapert megalkotta. 

Chili, mint gyógyszer

A chili egyébként nem véletlenül vált hamar az ázsiaiak kedvencévé, hiszen őshazájában is nagy népszerűségnek örvendett, már az időszámítás előtti 7. évezred környékén. A chilit azonban nem csak ízesítésre, hanem gyógyításra ugyancsak használták, ez a konkvisztádoroknak is feltűnt, akikkel együtt utazó sevillai orvos Diego Chança kifejezetten az egészségügyi vizsgálatok céljából hozott különféle chilifajtákat Európába.

Kezdetekben számos olyan probléma kezelésére is használni próbálták a chilit, amely területeken végül nem vált be, de az emésztés elősegítése egyértelműen igazolt, illetve külsőleg alkalmazva használ a reumatikus panaszokra, hiszen a paprikában lévő kapszaicin serkenti a vérkeringést. Beltartalmát tekintve, a chiliben nyers, friss állapotában A-, B6-, C- és E-vitamin található.

A chili népszerűségét jól mutatja, hogy több száz fajta közül választhatunk, s mint Ed Currie, úgy többen is szenvedélyesen dolgoznak az újabb hibridek megalkotásán. A chili fogyasztása sokak számára valódi szenvedély, a kezdő chilikóstolóknak azonban javasolt az alapoknál, a Scoville-skála alsó nyolcadába, hatodába eső paprikákkal kezdeni az ismerkedést, és onnan szépen, fokozatosan emelni a tétet. Abban az esetben, ha a chili erősebbnek bizonyulna a kelleténél, javasolt nem vízzel, hanem tejjel, savanyított tejtermékekkel (joghurttal, tejföllel) oltani a lángokat, ezek ugyanis hatékonyan semlegesítik a chilit.

Hogyan kóstoljunk chilit?

Vásárláskor célszerű figyelni rá, hogy a pirosas és kisméretű chilik sok esetben erősebbek a többi fajtánál, a szárítással nem vesztenek az erejükből, viszont, ha a magokat és a paprika erét eltávolítjuk, akkor a chili csípőssége is csökken. Ezen kívül ne feledkezzünk meg a chili okozta egyéb irritáció veszélyéről, amennyiben lehet, gumikesztyűben dolgozzunk az erősebb példányokhoz, ne érjünk az arcunkhoz, és a művelet után meleg, szappanos vízzel nagyon alaposan mossunk kezet.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!