Ameddig a leves készül (bő fél óra) a sütőben ropogósra sülnek a kiflikarikák, és már csak a tálalás van hátra.
Hozzávalók 2 adaghoz
1 csokor brokkoli
1 db póréhagyma
1 teáskanál kakukkfű
1 csipetnyi szerecsendió
1 teáskanál só
2 csipetnyi örölt színes bors
1 evőkanál dijoni mustár
2 dl tejföl
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
Adag
2 adag
Lépések
1.
A brokkolit szedjük rózsáira, és a vastagabb szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le. A póréhagymát vékonyra karikázzuk fel.
2.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pár perc alatt pároljuk üvegesre.
3.
Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett brokkolit, szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük, forgassuk össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük puhára. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
4.
Amikor a brokkoli puhára főt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.
5.
A tejfölt keverjük simára a mustárral, és egy merőkanál leturmixolt levessel.
6.
Ezután tegyük vissza a levest a tűzre, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejfölös-mustáros keveréket. Kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!