Laktató, ízig-vérig magyar fogás, Egy falat a múltból, egy kanálnyi otthon.
Hozzávalók 6 adaghoz
1 1 db kg füstölt csülök
30 dkg száraz tarkabab
2 db közepes fej vöröshagyma
3 gerezd gerezd fokhagyma, zúzva
1 db paprika (tv vagy kápia)
1 db paradicsom
3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db zeller
4 db burgonya
1 evőkanál fűszerpaprika (édesnemes)
1 g őrölt kömény
2 db babérlevél
1 evőkanál sertészsír (v. kacsazsír, libazsír)
1 csokor petrezselyem
1 kávéskanál ízlés szerint só ízlés szerint bors
150 g Fehér Kenyérliszt
1 g élesztő
1,5 dl víz
400 g BL80 kenyérliszt
5 g élesztő
12 g só
230 g hideg víz
Adag
6 adag
Lépések
1.
1. Bab beáztatása (előző este):
A száraz babot válogasd át, majd áztasd be hideg vízbe éjszakára. (Ha konzerv babbal dolgozol, nem kell áztatni, de az igazi ízhez a száraz bab a legjobb.)
2. Csülök előfőzése:
A füstölt csülköt hideg vízben tedd fel főni egy nagy lábosban. Adj hozzá babérlevelet, és főzd kb. 1,5–2 órán át, míg a hús meg nem puhul. A főzővizet ne dobd ki – ez adja majd az alaplevet a gulyáshoz!
2.
Alap elkészítése:
Külön lábosban, zsíron pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát üvegesre, majd add hozzá az áttört fokhagymát, a kockázott paprikát és paradicsomot. Szórd meg fűszerpaprikával, és keverd el.
4. Zöldségek és bab hozzáadása:
Tedd bele a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, valamint a beáztatott (vagy konzerv) babot. Öntsd fel a csülök főzővizével (kb. 2-2,5 liter). Sózd, borsozd, add hozzá az őrölt köményt és még egy-két babérlevelet.
3.
Csülök hozzáadása:
A főtt csülköt csontozd ki, darabold fel, és tedd vissza a levesbe.
6. Burgonya hozzáadása:
Amikor a bab és a zöldségek már majdnem puhák (kb. 45 perc után), add hozzá a kockázott krumplit, és főzd még 20-25 percig.
4.
Cipó: Az előtészta hozzávalóit kikeverjük, majd letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órára.
A kenyérsütés napján a hozzávalókból bedagasztjuk a kenyértésztát. A vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, nem biztos, hogy mindet felveszi.
Amint a tészta összeállt, fényes a felülete és elválik az edény falától és a kezünktől, akkor letakarjuk és kelesztjük kb 60 percen át.
A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, majd mindegyiket gömbölyítjük és sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk. Kelesztjük újabb 30-35 percig.
5.
A megkelt tészták tetejét bevágjuk, vízzel lespricceljük és 230 fokra előmelegített, gőzös sütőbe toljuk. Ekkor levesszük 200 fokra a hőmérsékletet és 35-40 percig sütjük a cipókat.
Közvetlenül sütés után vízzel ismét átspricceljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!