1.
A cukkini végeit levágjuk, megmossuk, leszárogatjuk, majd a sajtreszelő legkisebb lyukú oldalán lereszeljük. Megsózzuk, alaposan átkeverjük, állni hagyjuk.
2.
A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, majd kevés étolajon üvegesre pároljuk. Amikor kész, egy nagy főzőedénybe átöntjük.
3.
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, leszárogatjuk, majd késes aprítóban morzsalékosra daráljuk (sajtreszelőn is reszelhetjük, ha nincs késes aprítónk).
4.
Egy főzőedénybe néhány evőkanál étolajat öntünk, beletesszük a reszelt / darált sárgarépát, megdinszteljük. (Akkor jó, ha már egyáltalán nem roppanós.) Amikor kész, átöntjük a hagymás edénybe.
5.
A paradicsomot megmossuk, késes aprítóban pürésre daráljuk, ezt is beletesszük a nagy főzőedénybe.
6.
A kápia paprikát megmossuk, leszárogatjuk, nagyobb darabokra szeljük, majd apróra daráljuk a késes aprítóval és szintén a nagy edény tartalmához adjuk.
7.
A reszelt cukkinit alaposan kifacsarjuk és a zöldségekhez tesszük. Beleöntjük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és apróra tört babérlevéllel fűszerezzük.
8.
Alaposan átkeverjük, ha túl sűrű, még egy kis paradicsomlével lazítjuk. Öntünk hozzá 1-1,5 dl étolajat és feltesszük főni. Közepes lángon főzzük! Gyakran keverjük meg, leéghet!
9.
Addig főzzük, amíg a felesleges nedvesség teljesen elfő és az étolaj feljön a zöldségek tetejére. Az utolsó néhány percben még fűszerezzük szárított majoránnával. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánízesítük sóval, borssal, köménnyel.
10.
Forrón üvegekbe kanalazzuk. Próbáljuk az üvegben lévő légbuborékokat kanállal eldolgozni, hogy ne maradjanak „légrések”.
11.
Tetejére kevés étolajat öntünk (teljesen lepje el a zöldségkrém tetejét, de ne legyen annyira sok, hogy az üveg nyitásánál kiloccsanjon az étolaj). Száraz dunsztban lassan hagyjuk kihűlni.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!