Receptfeltöltés
Mogyoróvaj, az ikonikus
2020.02.17.
Mogyoróvaj, az ikonikus
Szerző: Wessely Márta

A mogyoróvaj a holland és az angolszász gasztronómia megkerülhetetlen eleme, amely sokakból erős ellenérzést vált ki, míg mások szinte rajonganak érte. Mogyoróvajban nincs középút, a földi mogyoróból készített paszta egyszerűen kikényszeríti a döntést: szeretjük vagy gyűlöljük.

Mogyoróvaj őshazája

A mogyoró igen régóta képezi részét az ember táplálékának. Az Újvilágban őshonos mogyoró a felfedezőknek köszönhetően érkezett meg Európába, ahol hamar megszerették, és a környező gyarmatbirodalmaikban is termeszteni kezdték, így Afrikát és Ázsiát is hamar meghódította a mogyoró. A mogyoró kalóriában igen gazdag alapanyag, amit az amerikaiak hamar felismertek, és ennek megfelelően alkalmazták, adott esetben haditápként.

Mogyoróvaj és a gasztronómia

Már Mr. Kellogg és kollégái érdeklődését is felkeltette a mogyoró, illetve a XIX. század második felében megszülető mogyoróvaj, hogy vajon a földimogyoróból készített krémes pasztát hogyan lehet a gasztronómiában felhasználni. Amíg tökéletesítgették a mogyoróvaj előállítását, addig meg is született egy kötetni recept, ami alapján az amerikai háziasszonyoknak már könnyű dolga volt az újszerű matéria felhasználásával.

Az ipari forradalomnak köszönhetően megnőtt a termelékenység, a mogyoróvaj nem látott mennyiségben jelent meg a piacon, és a XX. század elején már tényleg nagy tételben öntötte el az amerikai háztartásokat. A minél krémesebb vaj gondos előállítása után most a darabos vajra is igény lett, így a harmincas években piacra került a mogyoródarabokkal tarkított változat is.

Nem kétség, hogy Amerika a legnagyobb piaca – mind a mai napig – a mogyoróvajnak, de a hollandok számára is megkerülhetetlen alapanyag, valamint Angliában, Kanadában se lennének meg nélküle. Az ázsiai terjeszkedés emlékére a török gasztronómiában is maradt egy kis hely a mogyoróvajnak, így arrafelé is találkozhatunk vele.

Mogyoróvaj összetétele

A mogyoróvajat szeretni is kell, hiszen viszonylag rövid lejáratú, gyorsan avasodik, mivel 90 %-os mogyorótartalma mellé nem társul tartósítószer. A mogyoróhoz csak egy kis olajat, sót és cukrot adnak.

Házi mogyoróvaj

Az előállítása egyébként nem bonyolult, a neten számos házi mogyoróvaj recept található, amelyekkel valóban ízletes és jó minőségű terméket állíthatunk elő. A héjától elválasztott mogyorót meg kell pörkölni, majd megdarálni, sóval, cukorral ízesíteni, olajjal krémesíteni, és már mehet is kisebb-nagyobb üvegekbe, amíg ételekben, vagy kenyérre kenve, süteménybe komponálva el nem fogy.

Ízesített mogyoróvaj

Természetesen a mogyoróvaj ízesíthető, a hozzáadott olaj íze mellett a cukron szintén variálhatunk, lecserélhetjük mézre, vagy különféle szirupokra, csempészhetünk egy kis karamellt bele, illetve fűszerekkel, aszalványokkal, csokoládéval ugyancsak feldúsíthatjuk, attól függően, hogy milyen formában kívánjuk utána felhasználni.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!