Receptfeltöltés
Látványos és egyszerű: Márványtorta, zebrasüti
Látványos és egyszerű: Márványtorta, zebrasüti
Szerző: Wessely Márta

A látványos piskóták koronázatlan királynője, egy igazi csokoládés és vaníliás tésztakavalkád, amelyet nem csak könnyedén elkészíthetünk, hanem biztos sikert is arathatunk vele.

A márványtorta vagy más néven zebrasüti valószínűleg már régebb óta létezik több nemzet konyhájában is, de az első írásos emlékek a XIX. század utolsó negyedéből származnak. A sütemény alapját, kiindulási pontját valószínűleg az angolszász gasztronómiában fellelhető, a viktoriánus időkben igencsak népszerű, a különféle színű piskótakockákból készített Harlequin torta adhatta. Azonban ebben az időszakban a márványtorta nem csak az angoloknál tett szert nagy népszerűségre, hanem a németeknél is, ahol Marmorkuchen néven találjuk meg a színes, gyümölcslevekkel, melasszal, kávéval, fűszerekkel színezett tésztával kevert piskótát.

Az európai gyökerű sütemény a bevándorlóknak köszönhetően a XX. század első felében jelent meg Észak-Amerikában. Egyszerűsége, látványos volta okán hamar ismertté és kedveltté is vált, ám az utóbbi évtizedekben valamelyest megkopott egykori népszerűsége.

A márványtorta tésztájának elkészítése

A klasszikus márványtorta elkészítéséhez jó minőségű kevert tészta szükséges, amelyben kellő mennyiségű tojás és zsiradék található, különben a sütemény nagyon hamar kiszárad. A sütőporos liszttel összedolgozott, tejjel hígított tésztát a felhasználás során két azonos mennyiségű részre szedjük, majd az egyik felét cukrozatlan kakaóporral, olvasztott étcsokoládéval, céklaporral vagy más természetes alapú ételfestékkel megszínezzük. Mivel a kakaópornak és a többi szinezőanyagnak is jelentős szárazanyag tartalma van, az elkészülő süteményben a sötétebb piskóta gyakorta sűrűbb, töményebb. Ezen könnyedén javíthatunk egy kevés plusz folyadék hozzáadásával.

A márványozás, avagy hogyan születnek a zebra csíkjai

A legegyszerűbb és leglátványosabb megoldás, ha a tésztát kerek, csatos tortaformában sütjük. A tésztákhoz két azonos méretű, viszonylag nagy evőkanalat használjunk és hol az egyikkel, hol a másikkal mérjünk egy-egy kupac nyers tésztát a forma aljának közepébe. Végig erre az egy pontra halmozzuk a tésztát, így egészen biztos, hogy szép egyenletes csíkokat kapunk.

Abban az esetben, ha a tésztát őzgerincben vagy kuglófformában sütjük, akkor teljes rétegeket öntsünk ki egy-egy tésztából, majd a végén egy hurkapálcikával vagy egy kanál nyelével különféle mintákat kavarjunk bele a tésztába.

A kerek formában sütött torta tetejére is készíthetünk mintákat, az Esterházy-torta pókhálós erezetét is könnyedén visszaadhatjuk egy fogpiszkáló segítségével, amellyel vékonyan átkötjük a különféle színeket egyik csíkból a másikba, de akár örvényeket vagy bármilyen más mintát is alkothatunk.

Zebratorta, nem csak magában

A zebratorta vagy márványtorta nem csak önmagában fogyasztható. Nyugodtan készíthetünk mellé különféle gyümölcsös chutney-kat, amelyekkel nyakon öntjük a tálalt szeleteket. Ha kuglófformában sütöttük a tortát, akkor csorgathatunk rá sós karamellöntetet, megszórhatjuk pirított dióval, pekándióval, kevés pirított szezámmaggal. A karamell mellett jól áll a tortának a csokoládékrém, ezzel nem csak dekorálhatjuk, hanem tölthetjük is. A csokoládékrémet készíthetjük étcsokoládéból, karamelldarabokkal megszórt tejcsokoládéval is betölthetjük a félbe vágott tésztát, vagy fehér csokoládékrém csúcsokat emelhetünk az elkészült torta tetejére.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!