Receptfeltöltés
Cseresznyés desszertek
Cseresznyés desszertek
Szerző: Wessely Márta

Végre érik a cseresznye! A világos pirosas, kissé cirmos szemektől a majdnemfeketéig kelleti magát a cseresznye, s nekünk csak annyi dolgunk van vele, hogy megmossuk és belekomponáljuk valamilyen süteménybe.

A cseresznye – a meggyel ellentétben – valahogy kevesebb süteményünkben van jelen. Pedig nagyjából ugyanazt tudja, maggal, mag nélkül is felhasználható, sőt ress húsából kevesebb levet hagy hátra a tésztában, mint a meggy, mégis hajlamosak vagyunk mellőzni.

Cseresznyés finomságok

A cseresznye nagyon jól muzsikál bármelyik olyan süteményünkben, amit a szezon kínálta választékkal szoktunk elkészíteni. Mehet pitébe, ott a helye a házilag húzott vagy boltban beszerzett réteslapok között, a leveles tésztás táskákban szintén remekül megvan, a kevert sütemények, bedobós tészták, egyensúly sütemények és muffin alapok mellett ne feledkezzünk meg a rizskochról, piskóta roládról vagy piskóta kockáról sem, amelyhez frissen főzött cseresznyemártást szintén kínálhatunk.

Ugyanez a mártás kerülhet a gyümölcsös tiramisunkba, adhatjuk a kisebb-nagyobb pohárkrémjeinkhez is, illetve főzhetjük tovább, hogy télálló, igazi házi lekvár legyen belőle.

A cseresznyét érdemes a nyár egyik kedvelt süteményébe is beletenni. A nálunk tejes piteként ismert francia clafoutis sűrű palacsintatésztája jól bírja a szaftosabb, leves gyümölcsöket is és nagyjából fél óra alatt nagyon finom és laktató desszertre tehetünk szert. Ugyancsak jó választás a gyümölcshangsúlyos cobbler vagy crumble, ahol a fűszeres gyümölcsre szedjük rá vagy morzsoljuk rá a vékony tészta réteget, amely alatt finoman megpárolódik a sütés közben, és amivel valóban desszertté nemesedik a cseresznye.

A cseresznye partnerei

A cseresznye mellé partnereket is szervezhetünk. A pitetésztába vagy épp a réteslapok közé kerülő gyümölcsöt túróval vagy reszelt almával keverhetjük, sőt az sem baj, ha a töltelékhez édes morzsát, zsemlemorzsát vagy egy kevés búzadarát is szórunk, ami felszívja a gyümölcsökben, túróban lévő felesleges nedvességet és nagyon finoman összefogja a többféle összetevőből születő tölteléket.

A cseresznyét adhatjuk mandulával is, azaz a tészta liszttartalmának egy részét kiválthatjuk finomra darált mandulával, illetve a kedvenc süteményeink tésztájába szórhatunk egy kevés, finoman pirított mandulapelyhet vagy a crumble-höz használt morzsát dúsíthatjuk vele.

A cseresznye fűszerei

A cseresznyének nagyon jól áll a teltebb ízű csokoládé. Ez lehet egy könnyedebb étcsokoládé (65% körüli kakaótartalommal) vagy egy tisztességesebb tejcsokoládé (35% körüli kakaótartalommal). A cseresznyét tehetjük kakaós tésztába, készíthetünk kakaóporral, olvasztott csokoládéval kikevert tejszínkrémet, mascarpone krémet, amivel a cseresznyés pohárdesszertjeinek rétegezzük, vagy csak egyszerűen beleforgathatjuk az olvasztott csokoládéba a kimagozott gyümölcsöt és így adhatjuk tortához vagy ehetjük magában, csemegeként.

A klasszikus desszertfűszereken kívül, egy kevés levendulával is ízesíthetjük a cseresznyés desszertjeinket, itt azonban ügyeljünk a mértékletességre.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!