Receptfeltöltés
Brownie variációk
Brownie variációk
Szerző: Wessely Márta

A brownie egy tökéletes sütemény. Kakaós, gazdag beltartalommal bír, omlós, de nem száraz, könnyen és gyorsan elkészíthető és szinte mindenki szereti.

Brownie történelem

Ennek az ízig-vérig amerikai süteménynek az eredettörténete több szálon fut. Egyrészt van egy olyan klasszikus legenda, miszerint egy csokoládétortát készítő háziasszony elfelejtett sütőport tenni a tésztába, és az így megsült sűrűbb, szaftosabb tészta alapján született meg a brownie. A másik eredettörténet szerint a brownie születése Chicago-hoz köthető, pontosabban a Palmer House Hotel-hez. Ahol Bertha Palmer kitalálta, hogy szeretne egy különleges, szállítható desszerttel megjelenni a 1893-as Chicagói Világkiállításon. Az elképzelése az volt, hogy egy tortánál kisebb sütemény szülessen, amelyet nem csak a szálloda berkein belül lehet elfogyasztani, hanem a kedves vendégek – csomagolva – könnyedén magukkal is vihetnek. Az első brownie ekkor született, dióval és sárgabarackmázzal megfejelve mutatták be a világkiállításon. Mára már a dió és a barackmáz elkopott az alap sütemény mellől, de a Palmer House Hotelben még a mai napig így szolgálják fel.

A brownie-ban nem csak az a zseniális, hogy elronthatatlan, ha csak nem szárítjuk ki, nem sütjük túl, hanem az is, hogy rettentően jól variálható. Számtalan változat készíthető belőle, akár az év minden hétvégéjére alkothatunk egy-egy újabb brownie-t.

Mentes brownie, egyszerűen

A brownie alapanyagai közül nagyon jól variálható a hozzáadott liszt mibenléte, a sütemény – sűrű textúrájának köszönhetően – könnyedén, egyszerűen gluténmentessé alakítható. A mentes lisztkeverékek mellett egyszerűen, mandulaliszttel is gluténmentessé varázsolható. Ugyanígy elhagyható belőle a tej és a tojás is, ezáltal vegán süteményként szintén remek. A benne található zsiradék mennyiségét pedig nagyon jól lehet főtt-sült pépesített céklával helyettesíteni, ami nem csak a sütemény kalóriatartalmának csökkenéséhez vezet, hanem értékes rostokkal gazdagítja a brownie-t.

Feltuningolt brownie

De nem csak helyettesíteni lehet a brownie alapanyagait, hanem magát a süteményt is kicsit felrázhatjuk. Nagyon jó megoldás, ha durvára tört ét-, tej- és fehércsokoládét keverünk a tésztájába, és így sütjük meg. Ugyancsak kedvelt a durvára darált, tört csonthéjasokkal gazdagított brownie, ahol a dió, mandula, pekándió, makadámdió egészíti ki a süteményt. A csokoládés alap természetesen kitűnően ötvözhető a magos változattal. A gyümölcsökből ugyancsak kerülhet ez-az a brownie-ba, hiszen a különféle aszalványok, kandírozott gyümölcsök szintén jól illenek a csokoládés alaphoz. A brownie azonban nem csak így alakítható, hanem a fűszerezésén is sokat változtathatunk, mehet bele karamell ízű kókuszvirág cukor, egy kis vanília esszencia, őrölt fahéj, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, de ízesíthetjük még egy kis tonkababbal is.

A brownie tésztájába kerülhet apróra tört vagy vágott főtt gesztenye, gesztenyepüré, lecsepegtetett meggybefőttel szintén megszórhatjuk a sütéshez előkészített brownie-t, illetve ikertestvérével, a fehércsokoládé alapon nyugvó blondie-val is ötvözhetjük. A két tészta kerülhet egymásra, azaz alulra a brownie, és rásimítva a blondie tésztája, illetve össze is keverhetjük őket, mutatós örvényeket kavarva a kétszínű tésztából. Izgalmas, tartalmas és látványos végeredményben lesz részünk.

A brownie sok esetben tényleg kitűnő alap, a tavaszi répatorta alját ugyancsak elkészíthetjük egy fél adag brownie-ból, a különféle sajttorták alá sem feltétlen kell kekszes alapot készíteni, hiszen brownie-val remekül megoldható.

Láva süti

Ha nem nagy tepsiben sütjük a brownie tésztáját, akkor javasolt muffinformába önteni, és így sütni, egészen addig a pontig, amíg a belseje még folyósabb (ezt egy tűpróbával ellenőrizhetjük). Az így készített brownie az úgynevezett vulkán, vagy láva süti, amelynek sült kérge alatt folyós, masszív csokoládékrém rejtezik.

Bárhogy is készítsük el, a brownie mellé nagyon jól passzol egy gombócnyi vaníliafagylalt, vagy hűs vanília sodó, esetleg néhány rózsányi friss tejszínhab.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!