A brownie egy tökéletes sütemény. Kakaós, gazdag beltartalommal bír, omlós, de nem száraz, könnyen és gyorsan elkészíthető és szinte mindenki szereti.
Brownie történelem
Ennek az ízig-vérig amerikai süteménynek az eredettörténete több szálon fut. Egyrészt van egy olyan klasszikus legenda, miszerint egy csokoládétortát készítő háziasszony elfelejtett sütőport tenni a tésztába, és az így megsült sűrűbb, szaftosabb tészta alapján született meg a brownie. A másik eredettörténet szerint a brownie születése Chicago-hoz köthető, pontosabban a Palmer House Hotel-hez. Ahol Bertha Palmer kitalálta, hogy szeretne egy különleges, szállítható desszerttel megjelenni a 1893-as Chicagói Világkiállításon. Az elképzelése az volt, hogy egy tortánál kisebb sütemény szülessen, amelyet nem csak a szálloda berkein belül lehet elfogyasztani, hanem a kedves vendégek – csomagolva – könnyedén magukkal is vihetnek. Az első brownie ekkor született, dióval és sárgabarackmázzal megfejelve mutatták be a világkiállításon. Mára már a dió és a barackmáz elkopott az alap sütemény mellől, de a Palmer House Hotelben még a mai napig így szolgálják fel.
A brownie-ban nem csak az a zseniális, hogy elronthatatlan, ha csak nem szárítjuk ki, nem sütjük túl, hanem az is, hogy rettentően jól variálható. Számtalan változat készíthető belőle, akár az év minden hétvégéjére alkothatunk egy-egy újabb brownie-t.
Mentes brownie, egyszerűen
A brownie alapanyagai közül nagyon jól variálható a hozzáadott liszt mibenléte, a sütemény – sűrű textúrájának köszönhetően – könnyedén, egyszerűen gluténmentessé alakítható. A mentes lisztkeverékek mellett egyszerűen, mandulaliszttel is gluténmentessé varázsolható. Ugyanígy elhagyható belőle a tej és a tojás is, ezáltal vegán süteményként szintén remek. A benne található zsiradék mennyiségét pedig nagyon jól lehet főtt-sült pépesített céklával helyettesíteni, ami nem csak a sütemény kalóriatartalmának csökkenéséhez vezet, hanem értékes rostokkal gazdagítja a brownie-t.
Feltuningolt brownie
De nem csak helyettesíteni lehet a brownie alapanyagait, hanem magát a süteményt is kicsit felrázhatjuk. Nagyon jó megoldás, ha durvára tört ét-, tej- és fehércsokoládét keverünk a tésztájába, és így sütjük meg. Ugyancsak kedvelt a durvára darált, tört csonthéjasokkal gazdagított brownie, ahol a dió, mandula, pekándió, makadámdió egészíti ki a süteményt. A csokoládés alap természetesen kitűnően ötvözhető a magos változattal. A gyümölcsökből ugyancsak kerülhet ez-az a brownie-ba, hiszen a különféle aszalványok, kandírozott gyümölcsök szintén jól illenek a csokoládés alaphoz. A brownie azonban nem csak így alakítható, hanem a fűszerezésén is sokat változtathatunk, mehet bele karamell ízű kókuszvirág cukor, egy kis vanília esszencia, őrölt fahéj, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, de ízesíthetjük még egy kis tonkababbal is.
A brownie tésztájába kerülhet apróra tört vagy vágott főtt gesztenye, gesztenyepüré, lecsepegtetett meggybefőttel szintén megszórhatjuk a sütéshez előkészített brownie-t, illetve ikertestvérével, a fehércsokoládé alapon nyugvó blondie-val is ötvözhetjük. A két tészta kerülhet egymásra, azaz alulra a brownie, és rásimítva a blondie tésztája, illetve össze is keverhetjük őket, mutatós örvényeket kavarva a kétszínű tésztából. Izgalmas, tartalmas és látványos végeredményben lesz részünk.
A brownie sok esetben tényleg kitűnő alap, a tavaszi répatorta alját ugyancsak elkészíthetjük egy fél adag brownie-ból, a különféle sajttorták alá sem feltétlen kell kekszes alapot készíteni, hiszen brownie-val remekül megoldható.
Láva süti
Ha nem nagy tepsiben sütjük a brownie tésztáját, akkor javasolt muffinformába önteni, és így sütni, egészen addig a pontig, amíg a belseje még folyósabb (ezt egy tűpróbával ellenőrizhetjük). Az így készített brownie az úgynevezett vulkán, vagy láva süti, amelynek sült kérge alatt folyós, masszív csokoládékrém rejtezik.
Bárhogy is készítsük el, a brownie mellé nagyon jól passzol egy gombócnyi vaníliafagylalt, vagy hűs vanília sodó, esetleg néhány rózsányi friss tejszínhab.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!