Receptfeltöltés
Az elegáns és mégis egyszerű francia tejes pite: a clafoutis
Az elegáns és mégis egyszerű francia tejes pite: a clafoutis
Szerző: Wessely Márta

A nyári sütemények közül az utóbbi tíz éve egyik biztos befutója lett a franciák tejes pitéje, a clafoutis, amely gyorsan elkészíthető, bármilyen szezonális gyümölccsel működik és mindenki imádja.

A clafoutis titka a frissességében van, ez az a sütemény, amit bekeverni pillanatok kérdése és miután kisült - szinte forrón - tányérra is tehetjük.

A clafoutis tésztája

A francia tejes pite tésztájában nincs semmi extra, annyi a titka a jó tejes pitének, hogy nem szabad belőle kispórolni a tojást és teljes tejjel, esetleg tejszínnel és tejjel kell kikeverni a tésztáját. A pite tésztájához ezen kívül kell liszt, amiből nyugodtan választhatjuk a piskótákhoz használt réteslisztet, illetve egy csipetnyi só, az ízek végett és persze cukor.

Az alapanyagokat bizonyos mértékben kedvünk szerint variálhatjuk: a lisztet kicserélhetjük vagy felezhetjük őrölt csonthéjasokkal, porított zabpehellyel, búzadarával, a tej vagy tejszín helyett magtejekkel, kókusztejjel, joghurttal is készíthetjük a süteményünket, a cukrot bármilyen – általunk szimpatikusnak talált – édesítőszerre lecserélhetjük.

A tésztát nem csak darált, hanem őrölt vagy durvára őrölt pirított olajos magokkal szintén gazdagíthatjuk, adhatunk hozzá egy kevés kókuszreszeléket, illetve chia magot is szórhatunk bele, hogy tartalmas, de egészséges végeredményt kapjunk.

Mivel fűszerezzük a tejes pitét?

A pite tésztáját, illetve magát a gyümölcsöt is fűszerezhetjük. A tejes pite tésztájába tehetünk egy kevés vaníliát, őrölt kardamomot, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget vagy szegfűborsot. Ezen kívül a zöld fűszerek közül is válogathatunk. Az ízesítésben szerepet játszhat a tésztához adott cukor is, nagyon finom karamelles ízhatást érhetünk el, ha kókuszvirág cukorral vagy ragacsos muscovado nádcukorral készítjük el a süteményt.

De alapvetően az is elegendő, ha a pitetálba rendezett gyümölcsöket szórjuk meg egy kevés őrölt fűszerrel és úgy öntjük rá a tésztát.

Clafoutis tölteléke

A francia tejes pitét a leggyakrabban porcelán pitetálban, illetve ennek megfelelő űrtartalmú edényben sütjük. A porcelán pitetálat érdemes vajjal vékonyan kikenni, majd jöhet a sütemény tölteléke: a sok-sok gyümölcs. A clafoutis-ban jó helyen vannak a bogyós gyümölcsök, mehet bele a málna, a szeder, a faeper, az érett egres, az áfonya, a ribizke. Ugyancsak jól passzol ehhez a desszerthez a sárgabarack, a nektarin, a kopaszbarack vagy az őszibarack és természetesen itt a helye a meggynek és a cseresznyének is. Természetesen ezeket a gyümölcsöket kedvünk szerint keverhetjük is. A lényeg, hogy a pitetál alját gondosan terítsük be gyümölcsökkel, majd erre öntsük rá a sűrű palacsintatésztánkat, amit már csak – az előmelegített sütőben – aranybarnára kell sütni.

Mit kínáljunk a clafoutis mellé?

A kisült clafoutis mellé többféle finomságot is készíthetünk. A friss gyümölcsökből főzhetünk vagy turmixolhatunk egy kis mártást, az sem baj, ha más alapanyagot választunk ehhez, mint amit a pitébe tettünk. Így születhet például egy sárgabarackos clafoutis málnamártással, nem csak mutatós, hanem nagyon finom is.

De nem csak gyümölcsvelővel kombinálhatjuk a desszertet, olvasztott csokoládé, karamellszósz, vanília sodó vagy borsodó is társul szegődhet a tészta mellé, de fagylalttal, friss tejszínhabbal vagy házi szörppel nyakon öntve is felszolgálhatjuk ezt a könnyű süteményt.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!